Czy cudzoziemiec może podróżować po strefie Schengen jeśli posiada kartę pobytu?

• Autor wątku Autor wątku Sudoczku
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sudoczku

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
mam obywatelstwo Wietnamskie( Jestem w trakcie ubiegania się o Polskie obywatelstwo) i mam kartę stałego pobytu. Chciałbym się dowiedzieć czy jeżeli chcę w celach wyłącznie turystycznych wyjechać do jakichś krajów należących do UE to trzeba załatwić jeszcze jakieś inne dokumenty, żeby nie było żadnych problemów podczas pobytu za granicami Polski?

Pozdrawiam

Karta pobytu w Polsce daje Ci możliwość podróżowania po strefie Schengen i wyjazdu do innych państw UE na pobyt nie przekraczający 3 miesięcy.

Mam jeszcze pytanko. Jak udało Ci się uzyskać wizę do Polski, bo wkrótce zmierzę sie z tym problemem. (jestem Polką, ale mój chłopak nie)

Zamierzam spędzić wakacje w Chorwacji, która ma dołączyć do Unii Europejskiej 1 lipca, ale z tego co się orientuję to wejdzie ono do strefy Shengen w późniejszych latach (chyba 2015r). Wysłałem już wiadomość do Ambasady Republiki Chorwacji w Polsce i czekam teraz na ich odpowiedź.

konstelacje napisał:
Mam jeszcze pytanko. Jak udało Ci się uzyskać wizę do Polski, bo wkrótce zmierzę sie z tym problemem. (jestem Polką, ale mój chłopak nie)

Moi rodzice mi załatwili wizę, ale z tego co wiem to robili to przez pośredników, więc za dużo Ci nie powiem.

A jak juz tutaj jesteś, czy robią jakieś problemy, np. częste kontrole dokumentów??

A z tym wjazdem do Chorwacji bez wizy to bym nie ryzykowała, skoro obezcnie nie są ani w UE ani w Schengen

Nigdy jeszcze nie miałem kontroli dokumentów w Polsce, jak byłem w innych krajach UE to też nie było żadnych problemów.
Jednak zrobię tę wizę, bo tak będzie najprościej.

Powrót