czy da sie unieważnić postanowienie sądu o nabyciu spadku?

• Autor wątku Autor wątku bronka889
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bronka889

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Cześć,
mam dość skomplikowaną sprawę z jedną działką.
Państwo Tomas sprzedając działkę nie wykreślili ją z księgi wieczystej ani też nowi właściciele mając akt własności ziemi (wydany przez gminę) nie założyli księgi wieczystej na tą działkę. wspomnę że było to w latach ok. 1975. Obecna spadkobierczyni po państwu Tomas robiąc postępowanie spadkowe włączyła tę działkę jako element spadku (być może sama o tym niewiedząc). Dlatego w roku 1989 zostało wydane postanowienie sądu o nabyciu spadku. Łącznie z tą działką, która nie powinna była sie tam znaleźć.
Moje pytanie:
czy można unieważnić albo odwołać sie od takiego postanowienia?
Pomóżcie. Wszędzie umywają ręcę od tej sprawy. wysyłają mnie do adwokatów aby sprawe cywilną założyć, ale ja nie dysponuję taką kasą. A boję się że jednak to będzie nieuniknione...

W postanowieniu o stwierdzeniu nabycia spadku nie wymienia się składników spadku, chyba że chodzi o gospodarstwo rolne.
Proszę przytoczyć dokładnie treść postanowienia sądu.

..., że Antoni Tomas, syn... nabył z mocy prawa nieodpłatnie nieruchomość położoną w Lubomii o pow. 0.27.80 ha opisaną w księdze wieczystej po oznaczeniem Kw nr 188 dalszy ciąg księgi wieczystej Lubomia wykaz liczba 57 z dniem 4 listopada 1971 r.

Chodzi głównie o tą podkreśloną księge kw 188, tam jest ta działka (rolna)

Aha, jeszcze znalazłam, to był składany wniosek o uwłaszczenie

Treść postanowienia nie odpowiada stwierdzeniu nabycia spadku. Jaki jest tytuł tego postanowienia? Jaka jest jego data?
Kim jest Antoni Tomas dla spadkodawców?

data postanowienia jest z roku 1987. jest to postanowienie o uwłaszczenie. przepraszam, mój błąd. :(
Jeżeli chodzi o powiązanie z właścicielami zgodnie z aktem własności ziemi to żadne.
Jest to syn po poprzednich właścilielach, przed sprzedażą działki

Bogowie, jaką sprzedażą????

Rozumiem, że kiedyś osoby XXX nabyły tą działkę od państwa Tomas, a następnie w 1987 r. Antoni Tomas (inna osoba) uzyskał postanowienie sądu ustalające, iż nabył jej własność z dniem 4.11.1971?

to jeszcze raz:
państwo XXX nabyli te działkę od państwa Tomas. w roku 1975 został wydany na tę działkę akt własności ziemi na państwo XXX. Czyli wydaje mi się od tego momentu są prawowitymi właścicielami.
ale nie dokończono tych formalności w księgach, nie wiadomo dlaczego.
wiec w ksiegach cały czas widniało że właścicielami są państwo Tomas.
W 1987 został złożony wniosek i zostało wydane postanowienie o uwłaszczeniu. Na spadkobierce pana Antoniego Tomasa (spadkobierca po tych Tomasach)
a treść już pisałam, i tej ksiedze kw 188 jest ta działka która powinna być własnością państwa XXX

mam nadzieje że teraz zrozumiale napisałam

Ok, sprawa zdecydowanie nie nadająca się na forum. Sugeruję zebranie dokumentów i wizytę u radcy prawnego / adwokata.

Powrót