Czy Da Się W Jakiś Sposób Podważyć Skuteczność Pisma Z Pieczątką i Zawijasem ?

• Autor wątku Autor wątku masap
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

masap

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam. Czy znacie jakieś orzeczenia, komentarze, które by mówiły, iż na dokumencie urzędowym gminy (wypowiedzenie stosunku najmu) podpisanym " Zawijasem" przez dyrektora powinna być oprócz wyblakłej pieczątki, na której oprócz napisu dyrektor oraz imienia i nazwiska powinno pisać czego jest to konkretnie dyrektor i że podpis powinien składać się z jakiś kilku liter ? Bo chyba przepis 78 KC ma tu zastosowanie

w 78 kc jest napisane że podpis ma się składać z kilku liter ? skoro jest pieczątka imienna to nie ma wątpliwości kto podpisał pismo

Agnieszka3M napisał:
w 78 kc jest napisane że podpis ma się składać z kilku liter ? skoro jest pieczątka imienna to nie ma wątpliwości kto podpisał pismo
To kilka liter to nie wiem skąd autor wziął. Ale generalne interpretacje podpisu jakie były w wykładniach wskazywały że powinien on umożliwić identyfikację (odczytanie) nazwiska przez osobę znającą nazwisko podpisującego. Odcisk pieczęci jest tutaj pomocny o tyle o ile umożliwia przeczytanie nazwiska i porównanie go z naniesionym odręcznie. Ale czy coś co potocznie nazywamy "podpisem pocztowca" jest podpisem w rozumieniu przepisów prawa opartych o takie wykładnie to mam wątpliwości. Odrębną kwestią jest jakie rodzi skutki taki "podpis - nie podpis". Jeśli czepiamy się jedynie kwestii technicznej, ale nie mamy wątpliwości co do osoby podpisującego to pomimo pewnej wadliwości taki podpis będzie ważny, a właściwie ważny będzie skutek jego złożenia. Ale to tylko moja opinia.

masap napisał:
powinno pisać czego jest to konkretnie dyrektor
To nie jest ważne. Ważne jest do czego konkretna osoba ma pełnomocnictwo organu Wójta gminy w dacie składania podpisu. Jeśli pełnomocnictwo obejmuje wskazaną czynność to wszystko OK. Jeśli nie obejmuje to wypowiedzenie nie wywołuje skutków. Pełnomocnictwo jest informacją publiczną często dostępną w BIP a jeśli nie, to można wystąpić o kopię dokumentu.

Ostatnia edycja:
Powrót