Czy data wydania postanowienia o spadku ma jakiś wpływ na zwolnienie z podatku ?

• Autor wątku Autor wątku DonRafaello
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DonRafaello

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 417
Przepisy o zwolnieniu z podatku od spadków mówią że aby skorzystać z ulgi nazwijmy to spadkowej należy złożyć w US druk SD-Z2 w ciągu 6 miesięcy od uprawomocnienia się postanowienia sądu w sprawie spadku. Moje pytanie brzmi: czy termin złożenia wniosku do sądu o wszczęcie sprawy spadkowej jak też termin wydania postanowienia musi zmieścić się w okresie 6 - miesięcy od smierci spadkodawcy, czy też takie postępowanie można przeprowadzic np. po roku, dwóch zachowując prawo do w/w ulgi ??

Witam,

właściwie sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie bo
jak zauważyłeś termin ten wynosi 6 miesięcy i jest liczony od
uprawomocnienia się wyroku stwierdzającego nabycie spadku (czyli po upływie 21 dni od wydania wyroku), natomiast ustawa nie wprowadza żadnych innych terminów do złożenia pozwu czy też dokonanania innych czynności związanych z dziedziczeniem itd.
Tak więc bez znaczenia dla prawa do ulgi jest data wniesienia pozwu czy stwierdzenia nabycia spadku. Nawet więc po wytoczeniu powództwa po upływie 3 czy 5 lat nie tracisz prawa do ulgi.
Chyba, że Twoje pytanie związane jest z tym że spadek nabyłeś kilka lat temu i zastanawiasz się czy teraz należełaby Ci się ulga po przeprowadzeniu postępowania. Tak więc jeżeli nabyłeś spadek po 12 maja 2006 roku i przeprowadzisz postępowania np. jutro, to ulga będzie Ci jak najbardziej przysługiwała.

Witam ja mam odnosnie tego tematu pytanie skad mam zdobyc informacje dot. wartosci dziedziczonego majatku, bo takie nalezy umiescic w druku sd-z2. I jeszcze chce sie upewnic czy po uprawomocnieniu sie wyroku sadu tzn po 21 dniach mam 6 m-cy na zlozenie sd-z2 do us czy 1 miesiac??

Musisz to oszacować mniej więcej. Jeżeli przysługują Ci uprawnienia do zwolnienia od podatku, to US nie będzie się szczególnie czepiał, nie mniej jednak nie powinno się brać kwot z kosmosu. Jeżeli przedmiotem spadku jest mieszkanie, to sprawdź na portalach internetowych ile kosztuje podobne mieszkanie, w tej dzielnicy, w tym mieście, o podobnej powierzchni itd.

Co do terminu to jest to 6 miesięcy. Wiem, że często pojawia się termin miesięczny ale jest to już nieaktualne, bodajże od 1 stycznia tego roku

Witam,
W tym temacie mam również podobne pytanie.Otóż mama moja zmarła w 2006 roku.Pozostawiła testament na mnie.Jestem jedyną spadkobierczynią po mamie.Czy jeśli do tej pory nie było postanowienia o nabyciu spadku to będzie również obowiązywała mnie ulga w US? Oczywiście po przeprowadzeniu postanowienia o nabyciu spadku? Czy takie postanowienie mogę również zrobić u notariusza czy w sądzie?
Dziękuję za odpowiedz.

Skwirek zajrzyj do ustawy a potem komentuj bo wprowadzasz zamieszanie.

Zwolnienia całościowe (niezależnie od przedmiotu spadku) przysługują jeśli:
1. zgon spadkodawcy nastąpił 1 stycznia 2007 lub później (12 maja 2006 maja? poczytaj orzecznictwo; prawo podatkowe nie działa wstecz)
2.spadkobierca będacy dzieckiem, wnukiem, rodzicem, dziadkiem, rodzeństwem, pasierbem spadkodawcy złoży w terminie 6 mcy od dnia uprawomocnienia się orzeczenia o stwierdzeniu nabycia spadku formularz SD-Z2 we właściwym urzędzie skarbowym.

Przeprowadzenie sprawy spadkowej nie jest obligatoryjne. Dopoki sprawa nie zostanie załatwiona, żadne terminy do złożenia SD-Z2 nie biegną.

Możesz zrobic u notariusza za 500 zł lkub w sądzie za 50 zł.

Sprawy robić nie musisz, ale jak zrobisz to od uprawomocnienia masz 1 miesiać na złożenie zeznania podatkowego SD-3. Tu co do zasady będzie podatek chyba, że skorzysta Pani z ulgi mieszkaniowej.

To jest w ogole inna sprawa niż opisana przeze mnie powyżej.

No widzisz dura lex, jak sam słusznie zauwarzyłeś czasami trzeba się wysilić i należy poczytać orzecznictwo i .... przepisy wprowadzające. Dlatego polecam lekturkę:

1) ustawa z dnia 16 listopada 2006 r. o zmianie ustawy o podatku od spadków i darowizn oraz ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych a dokładnie art. 3 ust. 1 pkt 2
2) ORZECZENIE Wojewódzkiego Sąd administracyjnego w Bydgoszczy z bodjaże 3 grudnia 2007 r - ale co do daty moge się mylić, jak będziesz (ktoś będzie) chciał z ciekawości wyrok przejrzeć, to moge poszperać w poszukiwaniu sygnatury.

Skwarek.

To orzeczenie WSa zostało zdruzgotane przez NSA.

Data śmierci od której są zwolnienia to 1 .1.2007 r. i to w ogole nie podlega dyskusji.

Jeśli nie umiesz czytać ze zrozumieniem ustawy i orzecznictwa to nie wprowadzaj w błąd.

Powrót