Czy Dj-owi przysługują 50% koszty uzyskania przychodów

• Autor wątku Autor wątku mattitkd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mattitkd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam,

Mam pytanie czy Dj-owi przysługują 50% koszty uzyskania przychodów w przypadku kiedy nie gra on własnych utworów? 2 Warianty:

1) Podpisuję umowę z Parą Młodą (organizacja wesela), ja odprowadzam podatek na podstawie umowy o dzieło
2) Podpisuję umowę z Agencją Eventową, podatek odprowadza agencja na podstawie umowy o dzieło (zagranie seta muzycznego, własny mix na żywo)

Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam

mattitkd napisał:
... Mam pytanie czy Dj-owi przysługują 50% koszty uzyskania przychodów w przypadku kiedy nie gra on własnych utworów? ....
Nie mamy tutaj do czynienia z korzystaniem z praw autorskich. Bardzo trudno uznać dzielo Dj-a jako wykonanie artystyczne.

Ostatnia edycja:
Dziełem ma być tworzenie mixu na żywo, towrzenie przejść między utworami, odpowiednie mixowanie. Oprócz tego na weselach tworzę plan wesela, plan oczepin, plan konkursów, a następnie go realizuję.

Należy zacząć od tego, że zapoznanie się z utworem nie stanowi eksploatacji praw autorskich, zatem w między Dj-em a uczestnikami imprezy nie dochodzi do korzystania z praw autorskich. Co innego gdy zleceniodawcą jest podmiot trzeci - Organizator, wtedy należy uznać, że taka eksploatacja następuje po stronie Organizatora i wykonawca może zastosować kup 50%.

Powrót