Czy dług jest już przedawniony?

• Autor wątku Autor wątku PioKNek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PioKNek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, jest sporo podobnych wątków ale nie jestem pewny czy mój dług jest na pewno przedawniony, więc proszę o pomoc. 15 maja 2003 roku wydano mi sądowy nakaz zapłaty za jazdę bez biletu na kwotę 110zł plus przysądzono mi koszty sądowe na kwotę 100zł. 12 lipca 2010 roku przysłano mi ponaglenie, aby zapłacić tę kwotę + odsetki (400zł), a jeśli nie zapłacę to umieszczą mnie w KRD, no i umieścili 14.09.2010 r. Więc ten dług się już przedawnił, ponieważ minęło 10 lat od daty sądowego nakazu zapłaty? Oprócz tego jednego ponaglenia w 2010 r. nie było żadnej egzekucji komorniczej. Dodam jeszcze że sprawdzając stan mojego zadłużenia teraz to jest to 464 zł a chciałbym,żeby usunęli mnie z KRD ze względu na przedawnienie sądowego nakazu zapłaty.
Więc czy w mojej sprawie przedawnienie należy liczyc od 2003r. czy od tego ponaglenia z 2010r. bo mi się wydaje że od 2003 ale chcę mieć pewność.

Ostatnia edycja:
Niestety do KRD można wpisywać przedawnione istniejące długi.

To rozumiem. Jeśli jednak ten dług jest przedawniony to czy mogę napisać pismo do wierzyciela o przedawnieniu długu i z prośbą o wykreśleniu z KRD. A nie wiem czy jest przedawniony.
Czy po prostu mogę tylko czekać 10 lat aż mnie skreśla, a przedawnienia mogę użyć tylko w wypadku,gdy wierzyciel będzie chciał ściągnąć należność.

Ostatnia edycja:
możesz wnieść zastrzeżenie do KRD. i po prostu przestań się tym przejmować

PioKNek napisał:
To rozumiem. Jeśli jednak ten dług jest przedawniony to czy mogę napisać pismo do wierzyciela o przedawnieniu długu i z prośbą o wykreśleniu z KRD.

Nie rozumiesz istoty przedawnienia, jeśli jest przedawniony to nie mogą zmusić Ciebie do spłaty za pośrednictwem komornika. Czy przedawniony czy nie, dalej jesteś dłużnikiem i dalej figurujesz w KRD jako dłużnik.

Powrót