Czy dług jest przedawnione?

• Autor wątku Autor wątku blasia123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blasia123

Użytkownik
Odpowiedzi
133
Witam. Dostałam dzisiaj pismo od firmy windykacyjnej na kwotę 1640.00zl. Za niezapłacone czesne w szkole policealnej w 2007r ostatni. W ostatnim punkcie mam wymienione koszty postępowania i nie wiem czy była jakaś sprawa w sadzie bo ja nie dostałam żadnego powiadomienia? Proszę mi pomoc czy dług jest przedawniony?

Z tymi szkołami to trochę jest tu dziwactw, ale wygląda na przedawnione. A o piszą odnośnie tych kosztów? Że jest wyrok sądowy, czy że takie koszty mogą być jak sprawa pójdzie do sądu?

To zależy od daty. Różnie się sprawy z różnych lat (a nawet tych samych lat) kończyły.

szkola policealna to nie uczelnia państwowa - to jest umowa usługi - i teraz 2 lub 3 lata,

pytanie czy mają nakaz zapłaty na "Ciebie", jeśli nie to sorry, przedawnione, możesz im to napisać na zasadzie:

"NIE UZNAJĘ DŁUGU, NIC O DŁUGU NIE WIEM, DŁUG NAWET GDYBY ISTNIAŁ JEST PRZEDAWNIONY"

jeśli napiszesz:

"tak wiem, ale dług jest przedawniony" to uznajesz dług i bieg przedawnienia biegnie ponownie;

mikael666 napisał:
"tak wiem, ale dług jest przedawniony" to uznajesz dług i bieg przedawnienia biegnie ponownie;

Nie wprowadzaj ludzi w bład.
Nie można przerwać terminu, który już nie biegnie.

rafmik, a skąd masz taką wspaniałą wiedzę? 7 lat siedzę w wierzytelnościach, ale będziesz mnie teraz nauczał prawa na nowo?

według Twojej fantastycznej teorii, czynność prawna tj prawomocny nakaz zapłaty nie przerywa biegu przedawnienia i nie zmienia jego terminu?

każda wpłata dokonana na poczet długu jako uznanie długu też go nie przerywa?

Skąd takie nowele bierzesz?

mikael666 napisał:
rafmik, a skąd masz taką wspaniałą wiedzę? 7 lat siedzę w wierzytelnościach, ale będziesz mnie teraz nauczał prawa na nowo?
........
każda wpłata dokonana na poczet długu jako uznanie długu też go nie przerywa? Skąd takie nowele bierzesz?

Kolejny nawiedzony operator z "cól center" który uważa że zjadł wszystkie rozumy.....

Misiaczku bieg przedawnienia można przerwać tylko w okresie kiedy ono "biegnie"... jak minie okres to już nie można przerwać czegoś co zaszło....

Przykład: przedawnienia 3 lata w 5 roku odzywa się cól center i rozmawia... jeśli dłuznik wpłaci część to nie przerywa przedawnienia bo w momencie wpłaty już jest przedawnione... /mam nadzieje że rozumie/....

Misiaczku jest różnica pomiędzy przedawnieniem i uznaniem długu.... :roza:

mikael666 napisał:

według Twojej fantastycznej teorii, czynność prawna tj prawomocny nakaz zapłaty nie przerywa biegu przedawnienia i nie zmienia jego terminu?

każda wpłata dokonana na poczet długu jako uznanie długu też go nie przerywa?

Skąd takie nowele bierzesz?

Przestań piep....

Siedź w tych wierzytelnościach i nosa nie wyciągaj.

Powrót