Czy dług jest przedawniony?

• Autor wątku Autor wątku nieznajacy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nieznajacy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
1. Dnia 2014-03-27 wziąłem pożyczkę 600zł w jednej chwilówek. Czy dług został przedawniony?

2. Czy może mi zostać postawiony zarzut 286 kk, jeśli nie spłaciłem tego zadłużenia, a podałem wszystkie prawdziwe dane?

1) Jeżeli nic nie było do tej pory to tak
2) Może, aczkolwiek mało prawdopodobne. że ktoś to teraz zrobi.

Co ma Pan na myśli mówiąc "Jeżeli nic nie było do tej pory to tak"

To, czy nie było ruchów przed sądem ze strony wierzyciela - nic o tym nie piszesz, ale jeśli były, to bieg przedawnienia mógł zostać przerwany.

31 maja 2017 dostałem sądowy nakaz zapłaty, na pozwie nie ma daty wpłynięcia. Dostałem wezwanie na policję w związku z tą pożyczką. Jak się bronić? Ostatnie listy od tej firmy dostałem w 2014 roku, mimo że nie zmieniłem adresu zamieszkania ani numeru telefonu. W tym roku(2014) miałem jakieś 8 zaciągniętych chwilówek, które spłacałem ponad rok, ale w końcu wszystkie spłaciłem o tej jednej zapomniałem.

Mam pytanko. Firma windykacyjna próbowała wyegzekwować ode mnie dług, skierowali sprawę na drogę sądową wtedy ja złożyłem odwołanie i podniosłem to art. 118 kc i wtedy sami wycofali sprawę z Sądu. Teraz po 2 latach znów wysyłają mi pisma, żebym wpłacił chociaż 50 zł, a resztę rozłożą na raty. Zadzwoniłem tam i powiedziałem, że dług jest przedawniony i każda próba wyegzekwowania go będzie podnoszona art. 118 kc. Czy ten mój kontakt z nimi mógł przerwać bieg przedawnienia? Czy w ten sposób mogłem uznać dług?

CK83 napisał:
Teraz po 2 latach znów wysyłają mi pisma, żebym wpłacił chociaż 50 zł, a resztę rozłożą na raty. Zadzwoniłem tam i powiedziałem, że dług jest przedawniony i każda próba wyegzekwowania go będzie podnoszona art. 118 kc. Czy ten mój kontakt z nimi mógł przerwać bieg przedawnienia? Czy w ten sposób mogłem uznać dług?
Jeśli nie potwierdziłeś salda, nie przyznałeś że dług istnieje i go spłacisz - to nic się nie wydarzyło. Niemniej jednak kontakt i opowieści o przedawnieniu mogą ci się jeszcze odbić czkawką (PIT 8C). Zarzut przedawnienia podnosimy wyłącznie przed sądem, i to dopiero w piśmie na otwarcie rozprawy

Czyli oni mnie nagrać? I jako dowód przedstawią w Sądzie?

Nagrywają bez uprzedniego poinformowania że rozmowa będzie nagrywana czyli nielegalnie

CK83 napisał:
Nagrywają bez uprzedniego poinformowania że rozmowa będzie nagrywana czyli nielegalnie

A dlaczego myślisz że nielegalnie?
KAŻDY może nagrywać rozmowę, w której sam uczestniczy. Nie musi pytać o zgodę i nie musi też o tym informować.

Powrót