Czy dostanę Kindergeld?

• Autor wątku Autor wątku marteya
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marteya

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam.
Od jakiegoś czasu interesuję się Kindergeld.
Sytuacja rodzinna wygląda następująco:
moi rodzice są po rozwodzie, matka pracuje w Niemczech, ma niemieckie obywatelstwo, ojciec ponownie się ożenił, ma 2 dziecko i mieszka w Polsce.
Ja mam 21 lat, studiuje w Polsce.
Czy moja mama może starać się o Kindergeld?
Czy jest jakaś określona kwota zarobku(np. rocznego), która określa czy należy się kindergeld? Czy jest to również zależne od pensji jaką otrzymuje mój ojciec? Oraz czy ważne jest kto otrzymał prawa do opieki nademną(ukończyłam 18 lat)?

Czy moja mama może starać się o Kindergeld?
matka raczej nie ,bo u niej nie mieszkasz ,liczy sie wspolne zameldowanie ,ale może starać sie ten u kogo mieszkasz(ojciec?), matka tez bedzie musiala sie podpisac na wniosku ,zreszta dostanie do wyplenienia wnioski

sproboj zlozyc sama wnioski w Familienkasse Nürnberg albo przez polski ROPS ,poczytaj tez inne watki bo ten temat byl juz przerabiany tutaj

Czy jest to również zależne od pensji jaką otrzymuje mój ojciec?
nie

http://forumprawne.org/niemcy/47688-podstawa-przyznania-kindergeld-w-niemczech.html

Ostatnia edycja:
Nie jestem zameldowana z żadnym z rodziców. Czyli, aby starać się o Kindergeld, musiałabym być zameldowana tam gdzie moja mama? A czy to musi być w Niemczech? np. jeżeli mama ma meldunek w Polsce i w Niemczech, a ja tylko w Polsce razem z nią.

nie musi być w Niemczech , może być w Polsce, dlatego żądają potwierdzenia zameldowania z Polski ,ale skoro jesteś pełnoletnia to złóż wnioski sama ,zobaczysz co Ci odpiszą

dziękuję na odpowiedź. :)

albo mama niech złoży i zobaczycie co wam odpiszą ,bo z tego co czytam to KG może być wypłacany na konto pełnoletniego dziecka ale za zgoda rodzica i to rodzic składa wniosek,to jest skompilkowane w przypadku dziecka pełnoletniego zamieszkałego poza domem rodziców ,chodzi o alimenta czy rodzice płacą , także najlepiej złóżcie wnioski i będzie wiadomo

Ostatnia edycja:
Witam!
Mam pytanie do Belunia: ojciec moich dzieci mieszka i pracuje w niemczech. Kilka dni temu przysłał mi dokumenty niezbędne do złożenia wniosku o świadczenia rodzinne na dzieci. Czy zaświadczenie o składzie rodziny jako osoba uprawniona wypełniam ja czy on? Nadmienię, że nie mieszkamy razem. Dzieci mieszkają ze mną. Ani żadna z pań w MOPS ani też w Urzędzie Miejskim nie potrafiła mi na to pytanie odpowiedzieć?
Ponadto czy we wniosku o zasiłek na dzieci wnioskodawcą jest osoba zatrudniona w DE czy osoba z którą dzieci mieszkają?
W moim MOPS-ie panie mają wystawić dla mnie zaświadczenie o niepobieraniu świadczeń rodzinnych od 01.01.2012 roku do chwili obecnej ( choć rodzinne pobierałam tylko przez kilka miesięcy 2008 roku). Ojciec dzieci pracuje w DE od 06.2012.
Zadaję tak szczegółowe pytania ponieważ widzę, że dobrze się Pani orientuje w przepisach obowiązujących w DE w tym zakresie.
Pozdrawiam

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Witam! bardzo proszę o pomoc.były mąż mieszka w Niemczech jest na zasiłku,pobiera kindergeld na dziecko z nowego związku z polka -dziecko ma rok.w 2012 roku otrzymałam kindergeld z wyrównaniem od 2010 . W listopadzie 2012 otrzymałam pismo o uzupełnienie dokumntów-meldunku i zaswiadczenia o pobieraniu zasiłku przez byłego męża.Nie dostarczyłam dokumetów poniewaz ich nie posiadam i nie mam kontaktu z ojcem dzieci. w styczniu 2013 przyszło pismo listem poleconym z familenkasse o dostarczenie dokumetów. Cała procedura jest monitorowana przez ROPS w Poznaniu. Poprzednim razem nie dostarczałam zadnych dokumetów .Prosze o pomoc -ksero pisma wysłałam do ROPS.

dzisiaj otrzymałam wiadomość od Pani z ROPS że Niemcy zamkneli całą sprawe, poniewaz nie maja informacji o ojcu dzieci.Ojciec dzieci pobiera kindergeld w wiesbaden, ja składałam do Nurnberg.Czy mam jakąś szanse na otrzymanie kindergeld.bardzo prosze o pomoc

Witam

Chyba jednak moja sprawa jest jedną z bardziej zawiłych.

Ojciec mojego syna, a mój były partner mieszka na stałe w Niemczech. Tam pracuje, płaci podatki i jest zameldowany. Jako, że nie mogłam od kilku lat go wyprosić o to, żeby pobierał rodzinne w Niemczech. Złożyłam taki wniosek w Polsce ponieważ jestem teraz mężatką mogłam to zrobić.
Z urzędu marszałkowskiego przyszła decyzja (03.03.2012) odmowna, rodzinne przysługuje mi w Niemczech ponieważ były partner płaci tam podatki, a ja w Polsce nie pracuje. Z tego co napisali w piśmie taką też decyzję przekazali Familienkassen.
Czekałam cierpliwie prawie rok i nic. Zadzwoniłam do UM porozmawiałam z panią która zajmuje się moją sprawą i była bardzo zdziwiona brakiem reakcji ze strony Niemieckiej. Przesłała mi wnioski o kindergeld i to zaświadczenie od pracodawcy (były partner zgodził się dostarczyć wymagany dokument).
tylko teraz co dalej??? jak wypełnić ten wniosek dane małżonka u mnie musiałabym podać dane mojego męża, a nie biologicznego ojca dziecka.

Zupełnie nie wiem jak się za to zabrać. Możecie polecić kogoś sprawdzonego kto się tym zajmuje???

I doradźcie mi czy mam w ogóle szanse dostać Kindergeld czy zostanę na lodzie bez rodzinnego w Polsce i Niemczech.

Powrót