czy dostane kredyt?

• Autor wątku Autor wątku czarakmk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czarakmk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
mam nie ciekawa sytuacje mianowice 3 lata temu wziełam komuś kredyt bez zabezpiecznia, że tamta osoba będzie go spłacać i w tej chwili jestem w kruku jako dłuzniczka poniewaz nie był on splacany przez ta osobę. Jestem umówiona z ta osoba na spłate tego kredytu w przyszłym tyg ( osoba ta sprzedała dom ) co nie zmienia faktu że figuruje już napewno jako nie wiarygodna w BIKU.Moje pytanie brzmi czy gdybym spisała z ta osobą teraz umowę notarialną że kredyt był wzięty dla niej to czy banki bedą patrzyły na mnie łagodniej? Czy nadal będe miała problemy z dostaniem kredytu przez lata. Bo teraz ja jestem w sytuacji w której potrzebuje kredytu.
Dziękuje.

Żadna umowa nie pomoże, bo dla banku to Pani była kredytobiorcą, który nie wywiązywał się z umowy.

czarakmk

A co w sytuacji gdyby kruk oddawał moją sprawe do komornika/sądu ? czy zostane wcześniej telefonicznie powiodomiona czy pisemnie ? czy poprostu przyjdzie komornik ? bo boje się codziennie do spłaty tego długu, ze tak się stanie.

Jeśli kruk kupił ten dług od banku to musi najpierw złozyć pozew do sądu, a to trochę trwa. Zadzwoń do nich i powiedz, że uregulujesz dług.

Gdyby sprawa trafiła do sądu to dostaniesz zapewne nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym a jak nie zapłacisz sprawa trafi do komornika. Spróbuj wynegocjować jakieś raty aby sprawa jednak nie trafiła do tego sądu

Powrót