Czy dostanę pismo z sądu?

• Autor wątku Autor wątku taken
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

taken

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Witam,
Na początku czerwca dostałem rozwód z orzekaniem o winie mojej Żony.
Niestety do dnia dzisiejszego a mamy 31 lipca nie dostałem żadnego potwierdzenia pisemnego tego faktu.
Jak długo się czeka na jakieś pismo i sądowe potwierdzenie? Czy może nic nie dostanę i muszę napisać do sądu o wystawienie takiego pisma?

Pozdrawiam

Cześć,
Oczywiście, że byłem na sprawie słyszałem werdykt ale do dnia dzisiejszego nie otrzymałem kompletnie nic....

Pozdr

taken napisał:
Oczywiście, że byłem na sprawie słyszałem werdykt ale do dnia dzisiejszego nie otrzymałem kompletnie nic....
Nic pan nie otrzymał, właśnie dlatego,ze pan BYŁ na sprawie, wiec zna pan rozstrzygniecie sądu.
Teraz należy złożyć wniosek do sądu o doręczenie odpisu orzeczenia wraz ze stwierdzeniem prawomocności - z tego co pamiętam 6 zł za każda rozpoczętą stronę odpisu

No dobrze ale skąd mam wiedzieć, czy wyrok już jest prawomocny czy nie?
Bo równie dobrze moja Żona mogła złożyć podanie o uzasadnienie wyroku i zaskarżyć go do wyższej instancji czyli do sądu apelacyjnego... a ja mogę sobie żyć w przekonaniu, że jestem wolny....

taken napisał:
No dobrze ale skąd mam wiedzieć, czy wyrok już jest prawomocny czy nie?
@taken myślę, że umie się pan posługiwać telefonem komórkowym lub stacjonarnym. I umie pan czytać nagłówki pism, jakie otrzymał pan z sądu? Z łatwością odnajdzie pan numer telefonu do sekretariatu sądu. Wybierze pan owy numer, poda sygnaturę akt i głos po drugiej stronie czasoprzestrzeni pięknie zreferuje panu sprawę - odpowiadając na pytania.
Inna możliwość to podreptanie do siedziby sądu z dokumentem tożsamości i odwiedzenie sekretariatu.

Powrót