czy dowiem się czy ściągane są zaległe alimenty?

• Autor wątku Autor wątku samotna mama1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

samotna mama1

Użytkownik
Odpowiedzi
250
mój były facet nie płaci alimentów. pobieram je z funduszu(już 5 lat). Ma tez zaległośc u komornika względem mnie ok 3000zł z tego też tytułu. Co roku biorę zaświadczenie od komornika potrzebne do tych alimentów i tak zawsze pisze że nie odzyskano od niego żadnych pieniędzy. Wiem że z tego powodu pracuje na czarno ale raz pracował na umowę(podejrzewam że to śmieciówka była)przez krótki czas-miesiąc może nie pełny. czy wówczas ściągali mi z tego jakieś pieniadze?na moim zaświadczeniu to nie było zaznaczone bo nadal było zero.

Teraz wiem że też pracuje na umowę. Czy komornik do tego dojdzie i zajmie mu pensję?czy do tego musi minąć jakiś czas?czy mam prawo uzyskać informację od komornika czy mają taką informację o jego pracy?

Obowiązkiem komornika jest wystosowanie zapytania co 6 miesięcy do ZUS, US itd
Jeśli wiesz, że pracuje to w czym problem poinformować o tym kancelarię telefonicznie/listownie/osobiście.
Jeśli chcesz wiedzieć więcej, idź do kancelarii i przejrzyj akta egzekucyjne.

ok.A co jesli pracuje mniej niż pół roku?to wówczas nic nie ściągną z niego?bo w momencie np. gdy komornik wyśle to "zapytanie" on nie będzie miał już dochodów....czy on nie ma obowiązku złożenia takiej informacji do komornika?

Ma obowiązek, ale nic w związku z tym w przypadku dłużników alimentacyjnych.
Jeśli pracuje mniej niż pół, albo nie pracuje to naturalnie nie ma z czego egzekwować.
Alimenciarze jeśli już pracują legalnie i w normalnym wymiarze a nie 1/nasta etatu to po zajęciu często się zwalniają/porzucają pracę albo pracodawcy/zleceniodawcy ściemniają ile mogą i kończy się dla nich grzywną ale kasy z pracy dłużnika dalej nie ma.
Tak jak pisałem, wiesz coś o jego pracy - informuj kancelarię komornika.

tak zrobię dziękuję

zadzwoń do komornika i wszystkiego sie dowiesz,moj byly maz tez migal sie od placenia alimientow az ktoregos dnia przypadkiem dowiedzialam sie gdzie pracuje i zadzwonilam do komornika mowili ze sprawdzaja zus i us 2 razy w roku ale wierzyciel na pismie moze napisac wniosek do nich z dokladnymi danami owej firmy i tak tez zrobilam,potem dostalam pismo od komornika ze ex pracuje na umowe zlecenie i pobiera mu 100% wynagrodzenia i na drugi miesiac mial juz zmieniona umowe na umowe o prace ale w rok splacil prawie 10 tys zl w tym zalegle alimenty oraz fundusz i juz prawie dwa lata placi mi alimenty sam bez zadnego ale..komornik musi ci powiedziec ile sciaganl wtedy i wtedy mi nawet powiedzieli kto odbieral za niego listy od komornika

a jak to jest w takiej sytuacji. powiedzmy że on pracuje-na jakąkolwiek umowę-powiedzmy 4 miesiące. Komornik sprawdzając zus i us widzi że on pracował(kiedy juz nie pracuje)?czy w związku z tym nic mu nie grozi za nie powiadomienie o zatrudnieniu?czy on nie ma obowiązku powiadomić o tym komornika?

Napisałem przecież, że musi i że grozi ale nic w związku z tym.
Grzywny są za alimentami.
Ile razy robiłaś zawiadomienie o uporczywym uchylaniu się od obowiązku ?

Powrót