Czy faktura jest uprawniona

• Autor wątku Autor wątku Kerimus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kerimus

Kerimus

Moderator w spoczynku
Odpowiedzi
10 481
Z dniem 23 października tego roku rozwiązuje się formalnie umowa o internet z T-Mobile. Cała usługa kosztuje 130 zł/miesiąc.
Cykl rozliczeń zaczyna się każdego 20 danego miesiąca.
Dostałem pełna fakturę na kwotę 130 zł do zapłacenia mimo tego, że to będzie raptem 3 dni z nowego cyklu.
Rozmawiałem z konsultantem i powiedział mi, że mogę zapłacić a oni wystawia potem korekcyjna fakturę, ale tez powiedział mi, że w ogóle mogę nie zapłacić i wystawia mi fakturę druga za te 3 dni.
Sam nie wiem co robić, bo taka dziwna porada ze strony konsultanta była.
Potem będą mnie ścigać za brak płatności a boje się, że jak zapłacę za nienależna fakturę to dam im asumpt do twierdzenia, że jednak nie chce zrezygnować z usługi.
Sam nie wiem co robić.
Płacić nie płacić?
Jak to od strony prawnej i księgowej wygląda?

OK, dzięki, a ktoś jeszcze na ten temat ma coś do dodania!

Zapłata ostatniej należności miesięcznej nie wpłynie na "wycofanie" wypowiedzenia umowy. Co innego gdybyś wcześniej nie złożył wyraźnie oświadczenia o wypowiedzeniu umowy - wtedy mogłaby wchodzić w grę interpretacja takiej wpłaty jako wyrażenia woli kontynuowania świadczeń. Pytanie czy umowa lub regulamin świadczenia usług nie stanowi, że wypowiedzenie umowy ma skutek dopiero na koniec cyklu rozliczeniowego - jeżeli takiego zapisu nie ma to można zapłacić 3/30 kwoty z faktury.

Dziękuje wszystkim za Wasze porady!
Biorąc pod uwagę Wasze wypowiedzi jak i swoje przeczucia i obawy, zapłaciłem fakturę.
Wolę mieć spokojną głowę, przecierpieć zamrożone swoje środki (to w końcu tylko 110 zł do zwrotu) i czekać na korektę i zwrot.

Powrót