Czy firma kateringowa płaci ZAiKS?

• Autor wątku Autor wątku Kerimus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kerimus

Kerimus

Moderator w spoczynku
Odpowiedzi
10 481
Czy firma kateringowa, która kompleksowo zabezpiecza imprezę (muzyka z taśmy, jedzenie, lokal) płaci tantiemy?
Wydaje mi się, że to ona jest organizatorem imprezy a zleceniodawcy w tym momencie są tylko klientami specjalistycznej, profesjonalnej firmy.
Czy tak?
Z pośpiechu (nagła sprawa) nie sprawdziłem, czy takie tematy już były, więc z góry przepraszam. :roza:

Koszty te pokrywa podmiot, który wykorzystuje utwory muzyczne w celach zarobkowych a więc firma kateringowa w tym przypadku, której to zlecono zorganizowanie imprezy i która za to otrzyma zapłatę.

Tak jak z zespołem na weselu - Zaiksowi nie płaci organizator wesela a podmiot świadczący usługi w zakresie muzyki, czyli zespół, z którym umowa jest podpisana.

Te kwestie powinny być wyszczególnione w umowie pomiędzy zleceniodawcą a zleceniobiorcą.

Inną kwestią jest komu płacić - zaiks'owi czy np. stoart'owi. Myślę, iż firma która organizuje Wam imprezę powinna być zorientowana w tym temacie.

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r.
o prawie autorskim i prawach pokrewnych
/Dz.U.06.90.631/

Ostatnia edycja:
Co do pierwszej kwestii przychylam się, ale co do drugiej to mam wątpliwości.
Organizator wesela powinien zapłacić a nie zespół, który nie trudni się tym zawodowo (no chyba, że prowadzi DG) tylko dorywczo i wydaje mi się, że jest to dość powszechna praktyka, bo takie swego czasu opinie zaczerpnąłem w necie, ale nie upieram się.
Musiałbym poszperać w tym dziale, bo chyba dosyć obszernie omawiano tą sprawę.

Widziałem już różne sytuacje, zarówno podmiot wynajmujący salę płącił jak i zespół który gra. Wszystko zależy od umowy między podmiotami. Jeśli np. opłata jest uzależniona od ilości osób dla których jest impreza, to skąd zespół ma wiedzieć ile będzie gości?

Powrót