Czy firma windykacyjna ma prawo wystawiać do wiadomości publicznej moje dane?

• Autor wątku Autor wątku doman30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

doman30

Użytkownik
Odpowiedzi
61
Witam. Sprawę mojego zadłużenia przejęła firma windykacyjna. Firma ta publicznie udostępniła moje imie, nazwisko, miejscowość, ulicę oraz kwotę zadłużenia. Wystarczy w google wpisać moje imię oraz nazwisko i od razu mam kilka odnośników do strony "***mod***". Czy taka praktyka jest legalna? Co z RODO? Co mogę dalej zrobić w tej sprawie aby takie informacje zniknęły?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
RODO - Nie wolno ujawniać publicznie cudzych danych... Na stronie X jest wyraźnie to opisane - imię, nazwisko, ulica, miejscowość, kwota długu. Poza tym nawet jeśli nie było by RODO to czy taka praktyka jest legalna?

doman30 napisał:
RODO - Nie wolno ujawniać publicznie cudzych danych...

Widać, że jednak nie zaznajomiłeś się z lekturą. Sprzedaż długów jest dozwolona.

Sprzedaż sprzedażą ale czy udostępnianie danych wraz z adresem zamieszkania jest dozwolona? Poza tym współpracuję z firmą windykacyjną - dlaczego zdecydowali się wystawić w stanie pierwotnym mój dług? Jest podana publicznie kwota X a na dzień dzisiejszy ponad połowa jest już spłacona. Teraz ktoś ma prawo kupić cały dług nie patrząc na to co zostało przeze mnie spłacone?

Powrót