Czy gmina moze pominac moj dom podczas budowy kanalizacji?

• Autor wątku Autor wątku Angelaxyz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Angelaxyz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Gmina wlasnie buduje kanalizacje na mojej ulicy, moj dom znajduje sie przy drodze wewnetrznej wraz z czterema inmymi. Do 2domow gmina podciagnela kanalizacje a do 2 pozostalych powiedziala ze projektant kanalizacji sie pomylil i nie ma spadku. Zeby wykonac u mnie kanalizacje trzeba przepompownie lub dodatkowe 400metrow kanalizacji aby spadek zrobic w druga strone niz bylo zaplanowane. Dodam ze gmina zrobila i zatwierdzila projekty juz wiosna i posiada na ta inwestycje dofinansowanie z UE. Czy moga mnie nie podlaczyc w zaistnialej sytuacji? W gminie uslyszalam ze nie musza mnie podlaczac i ze mam isc prosic Pania Burmistrz to moze cos wymysli.
Bede wdzieczna za porade.
Pozdrawiam

A co z ustawą o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i odprowadzaniu ścieków, ktora mówi w art 15 ust o:
1. Przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne jest obowiązane zapewnić budo-wę urządzeń wodociągowych i urządzeń kanalizacyjnych, ustalonych przez gminę w studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy oraz miejscowych planach zagospodarowania przestrzennego, w zakresie uzgodnionym w wieloletnim planie rozwoju i modernizacji, o którym mowa w art. 21 ust. 1.
Gmina w planach ma mój dom naniesiony do skanalizowania z tym ze architekt sie pomylił , znaczy ze ja ponoszę konsekwencje tej pomyłki i nie ma rady?

A znalazłeś gdzieś w tych przepisach, w jakim terminie mają to zrobić? To są takie ogólne uwagi.
Kwestia jest inna - czy jeżeli owa kanalizacja jest budowana ze środków UE, to czy tak znaczne odstąpienie od projektu nie spowoduje zabrania finansowania?

Może spróbuj w ten sposób porozmawiać.

Własnie jestem po rozmowie z Inspektorem w Gminie, który bardzo prosil zeby nie isć jeszcze do Pani Burmistrz, która jeszcze nie wie o pomyłce architekta i że do końca tygodnia przedstawi nam propozycję.
Zobaczę co zaproponuje i ewentualnie tak jak AnWald napisałeś zagram kartą dotacji.
Jestem Ci bardzo wdzięczna za podpowiedź, napiszę co z tego wyszło :)

Angelaxyz napisał:
Własnie jestem po rozmowie z Inspektorem w Gminie, który bardzo prosil zeby nie isć jeszcze do Pani Burmistrz, która jeszcze nie wie o pomyłce architekta i że do końca tygodnia przedstawi nam propozycję.
Zobaczę co zaproponuje i ewentualnie tak jak AnWald napisałeś zagram kartą dotacji.
Jestem Ci bardzo wdzięczna za podpowiedź, napiszę co z tego wyszło :)
I jak udało się załatwić sprawę, jestem w takiej samej sytuacji? Proszę o odpowiedź.

Powrót