Czy gminie należy się odszkodowanie? (Kazus)

• Autor wątku Autor wątku DolceVita
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DolceVita

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Władysław W. podpisał z gminą G. umowę najmu komunalnego lokalu mieszkalnego w 1987 roku. Władysław W. zmarł w 1992 roku. W chwili jego śmierci w mieszkaniu mieszkała jego żona Franciszka W., córka Natalia, jej mąż Marian K. i ich trójka nieletnich dzieci, Bartosz, Anna i Mateusz. Od chwili śmierci Władysława W. rozpoczęły się problemy finansowe, zaprzestali płacić czynsz na rzecz gminy G. W 1996 roku gmina G. wypowiedziała umowę najmu tego mieszkania. Franciszka W. uznała, iż jako żona po śmierci Władysława W. wstąpiła w stosunek najmu z mocy prawa. Cała rodzina mimo wypowiedzenia nadal mieszkała w lokalu i nie płaciła czynszu. W 2006 roku gmina G. skierowała pozew do sądu o odszkodowanie z tytułu bezumownego korzystania z nieruchomości od roku 1996 do roku 2006. Pozew był skierowany przeciwko Franciszce W., Natalii, Marianowi K. i ich trójce dzieci (Bartoszowi, Annie i Mateuszowi). W 2007 roku Franciszka zmarła i sąd umorzył wobec niej postępowanie.
Pytanie: Czy gminie należy się odszkodowanie? Uzasadnienie.

Jeśli odpowiedź będzie prawidłowa wysyłam 20 zł na wskazany numer konta!

zgodnie z art. 691 kc (kodeksu cywilnego), w chwili śmierci najemcy wstąpiły w stosunek najmu wskazane w kazusie osoby/bodajże oprócz męża Mariana K/. Jeśli samo wypowiedzenie było poprawnie skonstruowane, to zakładam że jest skuteczne.

W zakresie powództwa gminy , przeciwko wszystkim osobom uprawnionym do zamieszkania w lokalu, jedynie Sąd powinien umorzyć postępowanie co do zmarłej żony, chociaż a co do pozostałych gmina i tak nie może egzekwować roszczenia o odszkodowanie.

Powództwo wytoczone przez Gminę jest przedawnione , bowiem termin przedawnienia dla roszczeń o świadczenia okresowe jakim jest czynsz wynosi 3 lata ( 118 kc) a bieg terminu liczony jest od dnia , w którym roszczenie stało się wymagalne ( art. 120 §1 kc )natomiast wymagalność roszczenia zależy od tego , jaki był umówiony termin płatności czynszu, przy uwzględnieniu ,że w roku 1996 doszło do wypowiedzenia umowy najmu.
--
dementii

Ostatnia edycja:
aaa, zapomniałem:/ jeśli by się zdarzyło , że wyjątkowo miałbym rację:) , to ja bym te 20zł wysłał na ojca dyrektora.. bo potrzeby są wielkie:)
--
dementii

Żeby nie było za łatwo na ten piatek :D

Czy przedawnione nie będzie co najwyżej częściowo - licząc swiadczenia za 3 lata wstecz od 2006 r. ? Zresztą jak nie podniosą zarzutu to sąd zasądzi całość.

W 1996 roku gmina G. wypowiedziała umowę najmu tego mieszkania. Franciszka W. uznała, iż jako żona po śmierci Władysława W. wstąpiła w stosunek najmu z mocy prawa.
Gmina pewnie też tak uznała, skoro jej stosunek najmu wypowiedziała. Wtedy odszkodowanie i tak sie jednak należy z ustawy o ochronie praw lokatorów, art 18

Moje konto znajdziesz tu :)
Fundacja Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy - 16 finał

Powrót