Czy grożą mi sankcje?

• Autor wątku Autor wątku siennicka9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siennicka9

Witam, mam spory problem. Otóż jakiś rok temu zamierzałam otworzyć swoją działalność gospodarczą-w związku z tym dokonałam wpisu do ewidencji działalności gospodarczej w Urzędzie Miasta, uzyskałam z GUS nr REGON, u Urzędzie Skarbowym złożyłam oświadczenie o formie rozliczania sie, w ZUS nie pojawiłam się wogóle, z uwagi na fakt, iż osoba która miała wynając mi lokal wycofała się z umowy. W związku z powyższym, działalności wogóle nie rozpoczęłam. Z czystej niewiedzy nie poczyniłam żadnych kroków aby tą (niedoszłą) działalność wyrejestrować czy zawiesić. W marcu br złożyłam w US rozliczenie roczne na formularzu PIT 37, gdzie rozliczyłam sie wspólnie z małżonkiem. Parę dni temu dostałam wezwanie do US, z uzasanieniem takim, iż nie przysługuje nam wspólne rozliczanie się, ponieważ brakuje złożonego w US PIT-u 28 (wypełniają go osoby prowadzące działalność gospodarczą, rozliczające sie w formie ryczałtu). Przyznam się, iż strasznie się zatrwożyłam, gdyż nie wiem czy grożą mi jakiekolwiek kary, mandaty, sankcje za niepoinformowanie o nierozpoczęciu działalności. Proszę o poradę. Pozdrawiam

Grozi Pani kara za niezłożenie w terminie PIT-28 (najczęściej jest to 200 zł).

Powrót