Czy hałas wydobywający się z laptopa może być wadą istotną?

• Autor wątku Autor wątku spodym
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
S

spodym

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry,

Zakupiłem ostatnio laptopa w ramach DG. Docelowo miał to być mały, cichy laptop do pracy (również w późnych godzinach). Jednakże po odbiorze okazało się, że wydobywa się z niego ciche (ale uciążliwe - zwłaszcza w cichym pokoju) syczenie/trzaskanie. Wysłałem go do serwisu z nadzieją, że wada zostanie usunięta. Dostałem dwie odpowiedzi:

"Sprawdziliśmy Pański komputer oraz inne tego samego modelu (wszystkie jakie mieliśmy w zapasie). Z powodu braku napędów optycznych, dysków HDD czy też wentylatorów chłodzących, można usłyszeć pracę cewek na płycie głównej. Niej jest to wadą konstrukcji sprzętu a jej cechą. Każdy laptop tego modelu, który został przez nas sprawdzony wydawał ten sam dźwięk co Pański sprzęt."

"Niestety zwrot pieniędzy nie jest możliwy, możemy dokonać zamiany szt. za szt. lecz według nas sprzęt nie posiada żadnej usterki i dźwięki wydawane przez komputer się nie zmienią."

Dodam, że na aukcji allegro opisany był następująco:

"ZenBook UX305FA umożliwia pracę w całkowitej ciszy"

Jestem w tej chwili w trakcie redagowania żądania z tytułu rękojmi. Nie wiem tylko czy mogę w tej sytuacji traktować wadę jako istotną. Nie kupiłbym tego laptopa gdybym wiedział o tej wadzie. Cicha praca jest dla mnie bardzo istotna a w tym wypadku dźwięk po prostu rozprasza mnie i nie mogę pracować.

Zdaję sobie jednak sprawę, że może to być zakwestionowane bo przecież... laptop działa.

Obecnie moje żądanie wygląda następująco:

"Żądam usunięcia wady którą w danym kontekście (cichy laptop bez ruchomych elementów) stwierdzam za istotną. W razie niemożności naprawy żądam wymiany na egzemplarz pozbawiony w/w wady lub zwrotu pieniędzy."

Proszę o pomoc i rady.

Co to znaczy hałas? Ile dB gwarantował sprzedawca a ile jest? Bo "całkowita cisza" (0 dB) nie jest realne do osiągnięcia przy jakimkolwiek sprzęcie.

Niestety nie jestem w stanie zmierzyć precyzyjnie natężenia tych trzasków w dB. Poza tym sprzęt jest w tej chwili u sprzedawcy. Sprzedawca nie gwarantował żadnego konkretnego poziomu dźwięku na aukcji.

Jedyne porównanie jakim dysponuję to dwa laptopy (Macbook Pro i w/w) działające obok siebie. Pierwszy działający na tyle cicho, że nie byłem w stanie zarejestrować żadnych dźwięków przykładając ucho do klawiatury i drugi który wydaje nieprzyjeme trzaski słyszalne nawet z odległości ~1.5m (czasem nawet dalej).

Jedyne porównanie jakim dysponuję to dwa laptopy (Macbook Pro i w/w) działające obok siebie. Pierwszy działający na tyle cicho, że nie byłem w stanie zarejestrować żadnych dźwięków przykładając ucho do klawiatury i drugi który wydaje nieprzyjeme trzaski słyszalne nawet z odległości ~1.5m (czasem nawet dalej).
Cóż jeśli sprzedawca nie gwarantował, że będzie cichy jak Macbook Pro to nic nie zdziałasz moim zdaniem. Możesz ewentualnie ustalić czy serwis sprzedawcy mówi prawdę o tych cewkach pytając samodzielnie jakiś inny serwis lub producenta. Innej opcji nie widzę.

Czy taki zapis na Allegro w zakładce "informacje od sprzedającego -> zwroty" jest częścią umowy przy zakupie sprzętu? Ten sam zapis mam wystawiony na fakturze VAT.

"Nie jest przyjmowany zwrot towaru zakupionego do celów związanych z działalnością gospodarczą.
W przypadku sprzedaży towaru w obrocie między przedsiębiorcami na
podstawie art. 558 1 k.c. strony wyłączają odpowiedzialność
sprzedającego z tytułu rękojmi za wady fizyczne i prawne rzeczy."

Dubel. Zamykam i odsyłam do §24 tiret 6 Regulaminu FP!

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót