Czy home office w uk sprawdza ludzi poszukiwanych w polsce ktorzy maja wyrok ???

• Autor wątku Autor wątku madziulka19851
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

madziulka19851

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Chcialem sie zapytac czy home officew uk sprawdza karalnosc w polsce jezeli sie zarejestruje,zaznaczam tez ze mam w polsce wyrok pozbawienia wolnosci do lat 4,5 za pobicie z rabunkem,wyrok zapadl poniewaz mialem zawiasy 2 na 5lat a potem powtorzylem pobicie co sprawilo ze mam 4,5roku do odsiadki.Wiem ze juz jedne zawiasy mi minely,ale niewiem tez czy jestem poszukiwany listem gonczym krajowym czy europejskim,gdzie to mozna sprawdzic?Wyrok zapadl w 2003r i juz uplynelo 6,5 roku jak mnie niema w polsce czy moge liczyc tez na przedawnienie? Czy home office sie o tym dowie i mnie deportuja do polski?Prosze o odpowiedz na wszystkie pytanie,z gory dziekuje???

Nie. HO zajmuje sie nielegalnymi emigrantami jak i prawem emigracyjnym.

wpisz swoje dane w googlu badz wejdz na stronke komendy policji, z woj, w ktorym mieszkales w Pl. Jesli jestes poszukiwany, to powinno wyrzucic twoje dane. A jesli chodzi o przedawnienie to dobrych pare lat, ale nie mam pojecia ile dokladnie. Najlpeiej sie skontaktowac z prawnikiem w tej sprawie.

mimo że temat został juz poruszony to chciałam zapytać czy osoba poszukiwana Europejskim Nakazem Aresztowania może obawiać się rejestracji w Home Office uk? czy tego oni nie sprawdzają?

Czy wyzej cos niewyraznie jest napisane ?? HO nie ma nic wspolnego z normalna Policja nie wyszukuje jak i nie sprawdza ludzi pod tym katem

no ja na prawie sie nie znam, ale była dzis u prawnika, no i on ma inne zdanie na ten temat.

Ostatnia edycja:
Owszem sprawdza ale wowczas kiedy staramy sie o stala rezydenture ( chociaz nie zawsze ) baDZ O OBYWATELSTWO. Napewno nie bedzie Ciebie sprawdzalo kiedy zarejstrujesz sie w systemie WRS badz bedziesz aplikowac o tymczasowa rezydenture. Sami z siebie nie wyszukuja takich osob.

czyli twoim zdaniem, jesli potrzebuje zwykły Home Office a nie rezydenture to WRS nie będzie mnie sprawdzał pod tym względem?

HO nie sprawdza w tym przypadku czy osoba jest poszukiwana.

no to ciekawe, każdy ma inny pogląd na w tej kwestii, ten prawnik u którego byłam jest zdania że jednak sprawdzają.

Ile ludzi na swiecie tyle opini dostaniesz. Jezeli korzystasz z porad jednego prawnika nie powinnas korzystac z innych :)

no ale w taich sprawach jak prawo to chyba pewne rzeczy powinny byc jasno okreslone. Zawsze warto zasięgnąc opiini kogoś innego. Przynajmniej teraz wiem,że sprawa nie jest do końca pwena i ktoś sie myli. Tak więc będe pytać dalej. Mimo wszystko dzięki za czas poświęcony na odpisywanie:)

Proponowalabym zasiegnac porady u zrodla i zadzwonic do HO. Nie znam zadnego prepisu, ktory okresla koniecznosc kontroli karalnosci emigrantow skladajacych aplikacje WRS.

Byl taki przypadek ze dwoch znanych mi z widzenia kolegow przebywali w anglii i po wyrobieniu home officu po kilku miesiacach zostali deportowani do polski bo mieli takie sprawy jak odrobki a co to jest i czym konkretnie sie zajmuje ten home office? czy oni moga przekazac dalej czyjesc dane jak ktos jest np poszukiwany bo slyszalam ze sa takie mozliwosci.

Powrót