Czy istnieje coś takiego jak własność forum internetowego założonego na portalu Gazet

• Autor wątku Autor wątku morela888
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

morela888

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Przeczytałam ich regulamin ogólny:
http://forum.gazeta.pl/forum/0,6260...
i forów prywatnych:
http://forum.gazeta.pl/forum/0,6260...

Ale w sumie nie wiem:
1) Czy można mówić, że założyciel forum (choćby prywatnego) jest jego właścicielem?
Wg. mnie jeśli można mówić o własności forum to należy ono do portalu a nie założyciela.
2) Czy założyciel ponosi jakąś odpowiedzialność za treści umieszczane na forum?
Z tego co zrozumiałam to nie.
3) Czy forum ma dobra osobiste? Można mówić o ich naruszeniu?
4) Czy założyciel forum "sygnuje swoim imieniem i nazwiskiem" forum i treści na nim umieszczane?

Te linki to jakieś felerne.

1) Zależy czy założyciel naprawdę nim zarządza czy przekazał może te prawa komuś innemu. Można być czegoś właścicielem i poprostu wynajmować miejsce na serwerze na danym portalu.

2) j/w - zależy też od systemu moderacji na forum, co do zasady osoba zarządzająca na forum (właściciel czy jakbyśmy go nazwali) odpowiada za treści tam umieszczone. Jednak jest to bardziej skomplikowana sprawa, uzależniona od reakcji takiego zarządcy na zgłaszane naruszenie.

3) Nie

4) Treści sygnuje autor danego posta.

Ostatnia edycja:
Ok. Dzięki.

Jednak chyba muszę ustalić konkretnie czy można być właścicielem forum prywatnego na serwerze (nie wiem czy to dobre słowo) Gazety.pl.
Może teraz linki zadziałają:
regulamin forum ogólnie:
Regulamin - O forum - Forum - Gazeta.pl
regulamin forum prywatnego:
Regulamin - O forum - Forum - Gazeta.pl
Z tego co zrozumiałam, to nie ma mowy o "własności" (no bo jakiej? intelektualnej?). Nie znam się na tym, ale jakoś inaczej rozumiem słowo "własność" i nie pasuje mi ono do forum założonego na portalu internetowym.
A jeśli można by mówić o własności intelektualnej takiego gazetowego forum to jakie uprawnienia przysługują jego założycielowi (w sensie: czy może je sprzedać, wynająć)?
Czy powołując się na treści zawarte na tym forum lub samą jego nazwę trzeba uzyskać zgodę jego założyciela?

Jeszcze wpadł mi do głowy taki pomysł:
jeśli jednak można by uznać, że istnieje coś takiego jak własność forum prywatnego założonego na portalu Gazeta.pl to czy osobom, które na nim od pewnego dłuższego czasu piszą przysługuje jego posiadanie?
A może nawet jakaś ochrona posiadania?

Tutaj widzę dość wąsko postrzegasz tą kwestie na podstawie tego co prezentuje Gazeta.pl.
Własność intelektualna - czyli w tym przypadku utwór powstaje jak dane dzieło ma charakter twórczy i indywidualny, post w niektórych przypadkach może mieć taki charakter.
Co moze założyciel forum? To na co zezwala mu regulamin. Jesli reg pozwala na przeniesienia własności (czyl praw zalożycielskich/moderatorskich) na inną osobę to można to zrobić, jak nie zabrania robić tego za opłatą to również można to zrobić.

Powołując się na jakąś treśc trzeba podać źródło (adres forum) i autora danego posta.

Nie mają tutaj zastosowanie prawo posiadania, jedynie prawo do tego co się napisało jeśli ingerencja w to narusza czyjeś prawo (prywatności, dóbr osobistych, praw autorskich).

Powrót