O
opavel
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam, moja mama od jakiś 3 lat pobiera alimenty na mnie(20 lat studia zaoczne) na moja siostrę(19 lat 4kl technikum) i na moja drugą siostrę(14 lat 1 kl gim) Mieszkamy sami z mamą w wynajmowanym domku jednorodzinnym. Mama zarabia najniższą średnia krajową, ja załapałem się 4 miesiące temu na staż który trwa 4 miesiące i już się kończy z urzędu pracy. Staż jest płatny dostaje 950 zł. Jakiś czas temu, mama musiała znowu składać papiery, jakieś zaświadczenia, że się uczę i chyba, że odbywam staż. Podczas składania papierów i załatwiania dalszych alimentów nikt nie mówił, że przez mój staż może stracić te alimenty. No i właśnie się dowiedziała, że alimenty zostały nam odebrane na całą trójkę. I tu jest moje pytanie, w związku z tym, że staż mi się kończy, to czy jest możliwość odzyskania tych alimentów? Nawet jeśli już nie na cała trójkę, to przynajmniej na moje 2 siostry. Bo wiadomo, że moja sytuacja materialna będzie się zmieniać w związku z ukończeniem szkoły i szukaniem pracy. Ale moje 2 siostry nie pracują i nie będą do ukończenia szkoły, wiec chyba alimenty się im należą? Alimenty były płacone z urzędu bo ojciec nie pracuje, siedzi. Alimenty są przyznawane między innymi do momentu, kiedy dziecko nie jest w stanie się samo utrzymać i kiedy dochód nie przekracza 725 zł brutto na osobę. Alimenty były płacone w wysokości 300 zł. Ja za pieniądze ze stażu opłacałem szkole 650zł i dojazdy około 70 zł miesięcznie, wiec zostawało mi niewiele ponad 230 zł. Według mnie nie jest to kwota wystarczająca do samodzielnego utrzymania się. Natomiast jeśliby dodać do siebie alimenty+pensje mojej mamy+mój staż to wtedy kwota na osobę jest większa niż 725zł. No ale pal licho te moje alimenty, chciał bym się dowiedzieć jak wygląda sytuacja z alimentami dla moich sióstr, czy jest możliwość odzyskania ich?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Ostatnia edycja: