Czy istnieje obecnie w ogóle jakakolwiek możliwość zmiany kategorii wojskowej?

• Autor wątku Autor wątku ifyoujustsmile
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ifyoujustsmile

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam 36 lat. Cierpię na nadciśnienie oraz mam rozległe żylaki obydwu nóg, a do tego od lat mam otyłość III stopnia (próbowałem schudnąć wiele razy, za każdym razem kończyło się to porażką). Niestety dawno temu, kiedy nie miałem jeszcze nawet dwudziestu lat i byłem w doskonałym stanie zdrowia, przydzielili mi na komisji lekarskiej kategorię A. Od tamtego czasu znacznie mi się ze zdrowiem pogorszyło, ale że i tak nie było poboru, to za bardzo o tym nie myślałem. Ostatnio się jednak okazało, że wojsko może teraz wzywać praktycznie każdego aż do wieku 55 lat na nawet trzymiesięczne przymusowe ćwiczenia, i strasznie się boję, że w moim stanie byłoby to groźne dla mojego zdrowia i życia, dlatego też w końcu się zebrałem w sobie i zgromadziłem dokumentację medyczną, żeby poprosić o ponowną komisję. Kiedy jednak tam do nich zadzwoniłem, usłyszałem, że teraz ta nowa ustawa zabrania zmieniać kategorię na życzenie i trzeba po prostu czekać, aż się dostanie wezwanie. Bardzo mnie to przeraziło, bo sama myśl, że byłbym zmuszony tkwić z tą kategorią A kto wie jak długo, czekając w niepewności na takie wezwanie, które może przyjść za kilka lat albo wcale, bardzo mnie stresuje. Co, jeśli takie wezwanie przyjdzie na 24 godziny przed datą stawienia i mi powiedzą, że teraz na komisję już nie ma czasu i będę musiał biegać po poligonie po kilka godzin dziennie? Co, jeśli w międzyczasie jeszcze kilka razy zmienią te wytyczne (wiele osób mających od lat np. kategorię D dzisiaj dostałoby A) i się nagle okaże, że z moimi przypadłościami jestem teraz uznawany za całkowicie zdolnego do służby? Bardzo się tego boję. Wie ktoś może, czy nie dałoby się czegoś zrobić, żeby jednak dostać taką komisję? Z góry dziękuję serdecznie za każdą pomoc.

Powrót