Czy istnieje obowiązek wobec usługodawcy poczty elektronicznej robienia backupów kont

• Autor wątku Autor wątku piotr-zem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotr-zem

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam takie pytanie czy dostawca świadczący usługi poczty elektronicznej ma obowiązek przechowywać bacup wszelkich wiadomości wysyłanych przez użytkownika?,ponieważ uważam,że tak ale nie wiem w jakiej ustwie szukać takiej informacji . Więc jeżeli istnieje taki obowiązek wobec usługodawców ,to proszę uprzejmie o podanie mi w jakim akcie prawnym mam szukać.Ponieważ w moim przypadku sprawa wygląda następująco osoba nie uprawniona usunęła mi konto email i nie wiem jak ,to się stało ponieważ nikomu mojego hasła nie udostępniałem , a mało prawdopodobnym jest,to aby dopuścił się tego czynu cyberprzestępca ,ponieważ bardzo istotnej korespondencji nie posiadałem, a sam atak były nietypowy ponieważ utraciłem dostęp jednie do konta z grami,a sprawa wygląda tak jakby, to administrator poczty usunął mi konto i uchyla się on od przedłożenia mi backupu moich wiadomości, a w mojej ocenie jak już wspomniałem usługodawca jest zobowiązany do przechowywania backupów kont email

piotr-zem napisał:
... czy dostawca świadczący usługi poczty elektronicznej ma obowiązek przechowywać bacup wszelkich wiadomości wysyłanych przez użytkownika? ...
Nie ma. OT mają obowiązek przechowywać dane o wykonywanych operacjach, czynnościach ale nie ich treść.

LeszsekS napisał:
Nie ma. OT mają obowiązek przechowywać dane o wykonywanych operacjach, czynnościach ale nie ich treść.

Dziękuję za udzielenie odpowiedzi.
Tylko mam jeszcze jedno pytanie dotyczące odpowiedzi , którą mi Pan udzielił czy jeżeli usługodawca ma obowiązek przechowywać jednie dane o wykonywanych czynnościach i operacjach , to czy w związku z tym mogę "domagać" się aby usługodawca przedstawił mi dowody zakupów na produkty , które zakupiłem?

O co pytasz? Chcesz dowód na to, że od usługodawcy kupłeś usługę??

forg napisał:
O co pytasz? Chcesz dowód na to, że od usługodawcy kupłeś usługę??

Dokładnie chodzi mi o, to iż na e-mailu miałem dowody potwierdzające, to iż dokonałem zakupu na platformach firm trzecich i chodzi mi o to, czy mam możliwość „wglądu” do faktur za opłacone zakupy na platformach firm takich jak np. steam , epic, ponieważ utraciłem dostęp do konta e-mail i dostęp do 1 z platform i nie mogę odzyskać swojego konta na tamtej platformie, ponieważ nie mam dowodu zakupu.

Przeczytaj ze zrozumieniem post #2 .

LeszsekS napisał:
Przeczytaj ze zrozumieniem post #2 .

Ok wszystko rozumiem tylko jest taka sprawa , a mianowicie sytuacja wygląda tak jakby usługodawca bezprawnie oraz bezpodstawnie kasował moje konta e-mail , ponieważ wczoraj założyłem sobie nowe konto z inną nazwą oraz mocniejszym hasłem i sytuacja podobna konto zostało usunięte , a nie miałem tam jeszcze żadnej korespondencji tylko do nowego konta miałem przypisanego facebook'a . Zaznaczę jeszcze , że nie naruszyłem regulaminu dostawcy ani zasad obowiązującego prawa czy też tzw. zasad dobrych obyczajów . Co zrobić w sytuacji jak podejrzewam ,że dostawca poczty celowo działa na moją szkodę?

piotr-zem napisał:
... dostawca poczty celowo działa na moją szkodę ...
To Ty musisz udowodnić, samo Twoje domniemanie to za mało.

Powrót