czy jak wyjde za maz ponownie to co trace?

• Autor wątku Autor wątku gosiat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gosiat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Od 4 lat jestem po rozwodzie. Moj byly maz nie placi alimentow mi osobiscie tylko mam swiadczenia alimenatcyjne na dwoch synow. jeden studiuje ma 21 lat a drugi ma 15 lat.czy gdybym ponownie wyszla za maz to jakie trace swiadczenia?czy trace prawo do alimentow na dzieci?

Traci Pani mozliwość żądania od byłego współmałżonka alimentów na siebie. art. 60 §3 stanowi:

[lex:1oif4fdt]§ 3. Obowiązek dostarczania środków utrzymania małżonkowi rozwiedzionemu wygasa w razie zawarcia przez tego małżonka nowego małżeństwa. Jednakże gdy zobowiązanym jest małżonek rozwiedziony, który nie został uznany za winnego rozkładu pożycia, obowiązek ten wygasa także z upływem pięciu lat od orzeczenia rozwodu, chyba że ze względu na wyjątkowe okoliczności sąd, na żądanie uprawnionego, przedłuży wymieniony termin pięcioletni.[/lex:1oif4fdt]

Obowiązek alimentacyjny ojca względem dziecka nie wygasa, jednak może on złożyć pozew o obniżenie alimentów uwzględniając przy tym Pani nową sytuację materialną.

Ja pracuje zawodowo, takze nie bede roscic sobie praw alimnetacyjnycj od bylego meza. dodam ,ze rozwod zostal orzeczony na zgodny wniosek obu stron. po prostu nie mialam sily walczyc z ex.mezem i zgodzilam sie bez orzekania o winie wziasc rozwod.teraz chce wyjsc ponownie za maz, ale nie chce aby dzieci utracily i te 170 zl, do tej porzy ex nie placil na dzieic tylko przez komornika otrzymywalam. mam jeszcze jedno pytanie czy w przypadku slubu cywilnego jest mozliwosc sporzadzenia intercyzy?

Oczywiście istnieje taka możliwość.

[cytat:19v2sa1e]mam jeszcze jedno pytanie czy w przypadku slubu cywilnego jest mozliwosc sporzadzenia intercyzy?[/cytat:19v2sa1e]

Tak, mogą Państwo taką umowę sporządzić u notariusza w każdej chwili.

Jesli wyjdzie Pani ponownie za mąż to nie będzie już Pani matką samotnie wychowującą dzieci co za tym idzie straci pani prawo do zaliczki alimentacyjnej.

Powrót