czy jedyny syn niema prawa do spadku po ojcu

• Autor wątku Autor wątku skomin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skomin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Proszę o pomoc.
Miałam nieślubne dziecko z męszczyzną, który zmarł rok po jego urodzeniu.
Syn nosił nazwisko ojca i otrzymywał rentę po zmarłym.
Dziecko w wieku 3 lat zachorowało, a w wieku 6 lat trafiło do Ośrodka Pomocy Społecznej, z upośledzeniem.
W wieku 16 lat dziecko zmarło ( było jedynym spadkobiercą )
Rodzeństwo ojca dziecka ( ciotki dziecka ) wniosły sprawę do sądu o podział majątku, ja byłam uczestnikiem w sprawie.
Sąd orzekł że z powodu upośledzenia, dla dziecka nie należy się żaden spadek, i majątek ( gospodarstwo rolne ) podzielił pomiędzy rodzeństwo.
Czy naprawdę nic się nie należy dla dziecka???
Proszę pomóżcie.

Podaj konkretne daty kiedy te wydarzenia mialy miejsce i jakie czynnosci byly przez Ciebie dokonane. Napisz tez czy byl testament.
Napisz tez o dziecku, czy bylo uzezwlasnowolnione itp.
Trudno poruszac sie czasem bez dat i tego co juz bylo zrobione.

Witam pana Dura lex, i innych biegłych w temacie.
Omawiana sprawa o podział majątku odbyła się 24-10-2007r, testamentu nie było ,dziecko przebywało w Domu Pomocy Społecznej ale nie było ubezwłasnowolnione, chociaż ciotki próbowały to zrobić.
Mam termin 7 dni na wniesienie odwołania, a nawet nie wiem jak mam to napisać, i nie stać mnie na prawników.
Pozdrawiam. skomin

Ok.
7 dni ma Pani na zlozenie wniosku o doreczenie i uzasadnienie postanowienia od ktorego zlozy Pani apelacje.
Napisz pisemko ze zadasz doreczenia postanowienia wraz z uzasadnieniem i najlepiej zloz osobiscie ten wniosek.
Musisz podac:
1.oznaczenie sadu (na samej gorze kartki)
2. nizej na srodku zadanie doreczenia i uzasadnienia postanowienia
3. okreslic siebie jako uczestnika
4. sygnature sprawy
Dopiero od otrzymania postanowienia wraz z uzasadnieniem liczy sie termin do wniesienia apelacji. Jesli nie zlozy Pani wniosku o uzasadnienie i doreczenie to 2 tygodnie na apelacje liczy sie od uplywu tego tygodnia na zlozenie wniosku o uzasadnienie i doreczenie
Najpierw trzeba zobaczyc dlaczego sad twierdzi ze dziecku nic sie nie nalezy. (szczerze powiedziawszy wedlug mnie to w takich okolicznosciach niemozliwe)
Niech Pani poda jeszcze konkretna date kiedy ojciec dziecka zmarl.
I jak sie nazywa sprawa ktora nazywa Pani podzialem majatku. Czy chodzi o dzial spadku czy o stwierdzenie nabycia spadku??
W obu przypadkach Pani dziecko bylo jedynym spadkobiewrcą

Powrót