czy jest jakaś kara ..? ...

• Autor wątku Autor wątku marcin777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcin777

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
witam, pracowalem 3 lata na umowe zlecenie jako student, z listy studentow zostalem skreślony w lutym 2010, ale przez trzy następne miesiące podpisywałem umowe, jakie moge mieć konsekfencje ??
pytałem w Urzędzie Skarbowym i tam powiedzieli ze nic sie nie dzieje, a w ZUSie ze bede musiał zapłacic tylko zaległe skladki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne, a prawcodawca mówi mi ze bede miał kare 6 tys zł , tylko nie wiem z czego az tyle tej kary i na jakiej podstawie??? Byłem tez w Panstwowej Inspekci Pracy i tam Pani prawnik powiedziała ze każdy moze podpisać taką umowe, a to ze juz nie studiuje to poprostu bede musiał zapłacic zaległe skladki...

Instytucje mówią dobrze.
Pracodawca albo sobie wymyślił tę karę albo nazywa karą wyliczoną już przez siebie kwotę składek, które trzeba odprowadzić do ZUS.

każda z umów którą podpisałem w tych trzech miesiącach nawet nie przekraczała 600 brutto, czy możliwe zeby kwota składek była az tak duza ?? bo jedna z osób ktore tam pracuje od ponad roku i nie jest studentem jakoś nic nie wie ze tez moze zapłacic kare... czyli wychodzi na to ze to pracodawca chce mnie moze nastraszyc ze chce zrezygnowac z pracy i isc na staż

Z 1800 zł brutto może wyjść ok 600zł składek, ale nie 6000 zł.

Miesięcznie z ok. 600 zł to; pracodawca = ok. 111, pracownik = ok. 82, razem ok. 193 zł składek ZUS. :)

ok dziękuje , wiem juz wszystko, tylko nie wiem skad mu sie te 6000 tys wzieło w takim razie, a kiedy moge spodziewac sie jakiegos pisma zeby zapłacic te zaległe skladki ??

Powrót