Czy jest jakaś szansa? ZUS

• Autor wątku Autor wątku merapi1978
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

merapi1978

Użytkownik
Odpowiedzi
70
witam w 2007 roku podpisałam umowę o układ ratalny wywiązuję sie z niej jak dotąd bez problemów, przez okres 24 miesięcy rata wynosiła około 700,00 od XI-2009 rata bedzie wynosiła 1700,00 :(. Czy jest jakaś szansa na to by pozostały dług ponownie został rozłożony na razty gdzyz nie stać mnie na takie raty?, gdzie moge się udać by uzyskać jakąkolwiek pomoc z góry dziękuję za podpowiedzi

Bardzo dziwny ten układ. Zwykle raty są w zbliżonej wysokości.
Warunki układu można oczywiście renegocjować. W tym celu należy się skontaktować z komórką Zakładu, w której załatwiane były formalności związane z zawarciem umowy ratalnej.

ale coś dziwnego, bo układ ratalny jest wydawany jako decyzja;
z takiej decyzji wynika wysokość wszystkich rat od pierwszej do ostatniej;
a może są to bieżące należnośc?

Witam nie to nie są bieżące płatności to zaległość, jak podpisywałam umowe byłam zatrudniona na 1100,00 więc rozłożyli tak żebym mogła cokolwiek wpłacać,a teraz 1000,00 więcej. Wynika z odpowiedzi że mogę pisac o rozłożenie na raty pozostałego zadłużenia? Dziękuję

pisać pani zawsze może, ale skuteczność jest niewielka, chyba że u pani w mieście jakiś łaskawy ZUS

z doświadczenia wiem, że ZUS nie renegocjuje warunków już zawartej umowy ratalnej. Jedyną możliwością jest zerwanie dotychczasowej umowy tzn nieopłacenie dwóch kolejnych rat. I wystąpienie z wnioskiem o udzielenie nowego układu ratalnego, na nowych zasadach. Oczywiście musi Pani udowodnić, że w Pani obecnej sytuacji materialnej nie jest Pani w stanie spłacać tak wysokich rat na jakie zawarta była poprzednia umowa. Mam pytanie, czy działalność jest nadal prowadzona?

zybka napisał:
z doświadczenia wiem, że ZUS nie renegocjuje warunków już zawartej umowy ratalnej.

Faktem jest,że zus nie lubi tego robić z uwagi na stopień skomplikowania wyliczeń, ale warto spróbować przed podjęciem decyzji o zerwaniu, bo na kolejny układ Zakład może, ale nie musi się zgodzić.

tak, ale w swojej kilkuletniej pracy z układami ratalnymi w Zusie nie spotkałam się z pozytywną decyzją odnośnie renegocjacji układu. I to nie wynika z faktu skomplikowanych wyliczeń tylko z faktu braku uregulowań pozwalających na renegocjację.

chyba, że coś się zmieniło od około roku, ale wątpię, bo staram się śledzić tego typu sprawy

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie, nie prowadzę działalności, podjęłam pracę 1800 brutto z czego rata to 1700,00 napisałam pismo do dyrektora oddziału zobaczymy może wiara czyni cuda gorąco w to wierze

czy opłata prolongacyjna staje się długiem wobec zakładu i czy poprawnie zaliczona jest ona do powstałych odsetek za zwłokę. czy zerwanie układu ratalnego anuluje naliczoną opłatę prolongacyjną? prosze o odpowiedź

Opłata prolongacyjna ma zusowi zrekompensować odsetki, które przestają biec w związku z zawarciem układu.
Zerwanie układu powoduje, że od zaległości niespłaconych w układzie liczone są odsetki jakby układu w ogóle nie było, za to opłata prolongacyjna z nieopłaconych rat nie jest należna.

Powrót