Czy jest możliwe rozszerzenie strefy MNW ponad 30m od granicy studium?

• Autor wątku Autor wątku mhl-sdk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mhl-sdk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
w mojej gminie trwają prace nad MPZP na podstawia aktualnego studium (równocześnie pracują na planem ogólnym, ale dla mojej miejscowości nie było jeszcze miejscowego). Moja działka (30ar) w projekcie MPZP została przecięta przez strefę po skosie, a na dodatek przechodzą przez nią linie sN, tak że na tych 30 ar, mimo, że ok 2/3 jest budowlane nie ma miejsca na więcej niż 1 dom. Urzednicy twierdzą, że nie mogą przesunąc granicy ponad 30 m granicy studium, bo wojewoda z automaty to odrzuci - moje pytanie, czy to jest rzeczywiście obligatoryjne, czy też może są wyroki, które potwierdzają, że możliwe jest objęcie jej w całości, jeśli spełnia wszystkie warunki gruntu (kl IVa i IVb), dostępności (odległosci od szkoły itp), dojazd do drogi gminnej, uzbrojenie, utwardzona droga, zabudowane działki sąsiednie, również na tej działce już buduję dom z pozwolenia wydanego na WZ dwa lata temu. Czy ją jakieś wyroki, na które mogę sie powołać w uzasadnieniu, aby całą działkę objąć strefą MNW?
Ewentualnie, czy jest możliwość, aby powołując się na zapis ze studium: "Należy uznać, że miejscowy plan jest zgodny z ustaleniami studium w sytuacji gdy
ustalone w studium parametry i wskaźniki urbanistyczne zostaną w planie miejscowym zmienione (zawyżone lub zaniżone) nie więcej jednak niż o 30%. Zastosowanie
zawyżonych lub zaniżonych parametrów i wskaźników urbanistycznych musi być uzasadnione np. szczególnymi uwarunkowaniami wynikającymi z istniejącego
zainwestowania, konfiguracją terenu, realizacją celu publicznego itp." - jest szansa, aby przesunąc tą granicę jeszcze o 9m (30% z 30m), to jest, czy ta "tolerancja" 30m też jest "parametrem" lub "wskaźnikiem" urbanistycznym? Czy tu są jakieś wyroki? Dzięki takiem przesunęciu byłoby miejsce na jeszcez jeden dom.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie

Powrót