Czy jest możliwość odstąpienia od umowy?

• Autor wątku Autor wątku skra
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skra

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Czy jest mozliwość odstąpienia od umowy z plusem:
Moja mama pospieszyła się i w dniu dzisiejszym kupiła telefon za złotówkę a do tego ma doładować konto przez 42 m-ce za min.30 zł. Uważam, że nie powinna takiej umowy zawierać i chciałabym się dowiedzieć, czy istnieje szansa na odstąpienie lub wypowiedzenie takiej umowy bez konsekwencji finansowych- dodam, że tel. jest w pudełku, żadne połączenie nie zostało wykonane.
Czy bez podania przyczyny może odstąpić od umowy w ciągu jakiegoś czasu?
W regulaminie przy umowie nie ma żadnych praw konsumenta tylko same hasła:
"Polkomtel ma prawo", a zero o jakichkolwiek prawach klienta.
Z góry dziękuję za pomoc:)

Czy bez podania przyczyny może odstąpić od umowy w ciągu jakiegoś czasu?

Zawartej na odległość i to z pewnymi wyjątkami.

"Polkomtel ma prawo", a zero o jakichkolwiek prawach klienta

W umowie jest tylko dział nt reklamacji. Inne prawa klient powinien poznać we własnym zakresie :)

Witam,
jak napisałam wcześniej: mama była w salonie plusa i podpisała umowę na telefon za 1 zł + 42 doładowania, wczytuję się w ten cholerny regulamin i nie widzę nic, co byłoby prawami klienta.
Gryffinian, wybacz, ale jak moja mama miała poznać te swoje prawa? To jest wszystko tak napisane, ze nie za bardzo kumam, acz zdaję sobie sprawę, że język regulaminów zawsze jest zakręcony:P
Kompletnie nie wiem, co robić... pójść i powiedzieć, że co???:(

Gryffinian, wybacz, ale jak moja mama miała poznać te swoje prawa?

1. Rzecznik Konsumenta
2. UOKiK
3. Federacja Konsumentów
4. Wpisać w wyszukiwarce internetowej "Ustawy konsumenckie"
5. Poczytać na tym forum w dziale Prawa Konsumenta tzw Poradnik Konsumenta.
6. Inne strony nawiązujące do praw konsumenta.

Kompletnie nie wiem, co robić... pójść i powiedzieć, że co??

W tym problem, że nic. Umowa została zawarta i jej wypowiedzenie skutkuje karą umowną. Masz jakiś pomysł na argument, aby nie było kary? Bo to musi być porządny pretekst typu wprowadzenie w błąd i udowodnienie tego, wykorzystanie ograniczonej poczytalności w chwili zawarcia umowy etc.

czy istnieje szansa na odstąpienie lub wypowiedzenie takiej umowy bez konsekwencji finansowych

Przy podpisaniu w siedzibie firmy - nie.

ale jak moja mama miała poznać te swoje prawa?

To jest wszystko tak napisane, ze nie za bardzo kumam, acz zdaję sobie sprawę, że język regulaminów zawsze jest zakręcony

Pytając o każdy niezrozumiały podpunkt w umowie. Na podstawie tego:

Art. 3.

1. Sprzedawca dokonujący sprzedaży w Rzeczypospolitej Polskiej jest obowiązany udzielić kupującemu jasnych, zrozumiałych i niewprowadzających w błąd informacji, wystarczających do prawidłowego i pełnego korzystania ze sprzedanego towaru konsumpcyjnego. W szczególności należy podać: nazwę towaru, określenie producenta lub importera, znak zgodności wymagany przez odrębne przepisy, informacje o dopuszczeniu do obrotu w Rzeczypospolitej Polskiej oraz, stosownie do rodzaju towaru, określenie jego energochłonności, a także inne dane wskazane w odrębnych przepisach.

PS
Moja umowa kredytowa nie była ani "zakręcona" ani niezrozumiała, więc nie zawsze.

Dziękuję Wam bardzo za pomoc... generalnie zdaję sobie sprawę, że musi być powód itp... ale chciałam jakoś pomóc mamie... tak to jest z tymi mamami czasami:)
Jeszcze raz dziękuję za pomoc:)

Chciałbym podpiąć się pod ten temat.

Taką niekorzystną umowę podpisała moja Teściowa;)

Nagłówek umowy:

"Umowa sprzedaży Aparatów w ramach Programu wymiany Aparatów w ofercie z Pakietami Internetowymi dla Abonentów MixPlus (Umowa)"

Pierwszy punkt tej umowy - "Umowa o świadczenie usług telekomunikacyjnych".

Czy w takim przypadku istnieje możliwość odstąpienia od umowy w terminie 10 dni bez podania przyczyny?

Najlepsze jest to, że zarówno w umowie, jak i regulaminie nie ma żadnej wzmianki na ten temat. Cały czas tylko prawa Polkomtel oraz informacja o reklamacji (podana ustawa, która to reguluje).

Czy jest jakaś podstawa prawna, która by pozwalała z takiej umowy bez podania przyczyny zrezygnować w terminie 7, 10 lub 14 dni?

Będę wdzięczny za jakikolwiek podpowiedzi :beer:

Gdzie została podpisana umowa??

W punkcie pośredniczącym w sprzedaży, którego to dane są w umowie.

Czy w takim przypadku istnieje możliwość odstąpienia od umowy w terminie 10 dni bez podania przyczyny?

Niestety nie. Jedynie na warunkach wymienionych w umowie (jeśli takie są wspomniane).

Dziękuję za odp.

A jaka byłaby podstawa prawna, jeśli sprzedawca świadomie wprowadziłby teściową w błąd, oferując jej ofertę, o której mówił, że jest "bardziej korzystna" od innej oferty w tej samej sieci, co w subiektywnym odczuciu mija się z prawdą?;)

Niestety "subiektywne odczucie" nie ma tu znaczenia. Jedynie twarde dowody np. do tej pory opłata wynosiła 20 zł przy wykorzystaniu konkretnej usługi a obecnie przy nowej umowie dokładnie to samo świadczenie kosztuje np. 3x więcej.

Dokładnie chodzi o to, że sprzedawca wykorzystał naiwność teściowej, wmawiając jej comiesięczne pakiety internetowe. Wiadomo, że w tej kwestii błąd leży po jej stronie, jednakże jakaś tam uczciwość powinna mu podpowiedzieć, że dla 60 letniej kobiety to może być zbędny wydatek.

Chodzi mi o jakikolwiek punkt zaczepienia, żeby się na nim odgryźć za to :mad:

Będę wdzięczny za jakąś podpowiedź. :beer:

Trudno tutaj o "zaczepienie". Może jedynie wskazać, że została zmanipulowana a informacje podane przez konsultanta okazały się nieprawdziwe. Najbardziej zaczepnym punktem może być umowa, ale jak rozumiem to nie wchodzi w rachubę...

No niestety nie.

Ale chodź będę miał satysfakcję, jak kiedyś mając wolną chwilę przejdę się do tego salonu i zrobię im scenę odnośnie wykorzystywania naiwności osób starszych. :D

Dziękuję za konkretne, szybkie odpowiedzi.

Podepnę sie z pytaniem pod temat. Umowa podpisana przy kurierze (zawarta na odległość) Plus mix na kartę z doładowaniami przez 24 miesiące.
Kurier zabrał podpisaną umowę, zostawił telefon i kartę nieaktywną. Dziś mija 11 dzień od tego momentu, aktywacja czyli pin i puk miały przyjść na emaila w ciągu 14 dni. Nie ma ich do dziś, mimo przypominania i proszenia o szybsze wysłanie. Telefon rozpakowany, włożona inna karta, bo nikt jasna sprawa telefonu nie bierze jeśli go potrzebuje.
W umowie jest napisane że można w odpowiednim czasie zrezygnować bez podania przyczyny i odesłać telefon. Tylko czy w tym przypadku jest taka możliwość, jeśli telefon był w użyciu ? Nic w umowie na ten temat nie jest napisane.

Nawet jeśli telefon używany ?

Poszukałam troszke informacji, nie wiem na ile są aktualne, ale jest napisane "odesłać w stanie niezmienionym"

Masz prawo w ramach zwykłego zarządu, pozwalającego sprawdzić towar, czyli np. uruchomić.

Powrót