Czy jest podstawa prawna do wypłaty odsetek przez ZUS?

• Autor wątku Autor wątku ferdynat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

ferdynat

Użytkownik
Odpowiedzi
86
Witam,

Zakład Ubezpieczeń Społecznych odmówił mi prawa do przedłużenie świadczeń rentowych, argumentując iż mój obecny stan zdrowia nie aplikuje do zasadności orzeczenia o niezdolności do pracy.

Wyrok Sądu Okręgowego zmienił zaskarżoną decyzje, przyznając mojej osobie prawo do świadczeń rentowych jako kontynuacje.

Organ rentowy złożył za pośrednictwem Sądu Okręgowego apelacje od niekorzystnej decyzji, argumentując iż w opinii biegłego lekarza zabrakło elementów uwzględniających mój obecny charakter pracy.

Oczywiście w opinii biegłego były odniesienia związane z oceną zawodu, który wykonuje:

1. str. 1 wymieniony zawód,
2. str 2. słowa" uwzględniając dotychczasowy charakter wykonywanej pracy biegły orzeka o częściowej niezdolności do pracy".

Teraz moje pytanie, w wyroku sądu pierwszej instancji ani w odpowiedzi na apelacje, nie poruszyłem materii odsetek za niewypłacone świadczenia rentowe.

Czyli Sąd Apelacyjny nie będzie, rozpatrując apelacje organu rentowego rozstrzygać w tej materii.

Teraz pytanie po rozpatrzeniu apelacji na moją korzyść, jak mam się starać o odsetki?

Musze założyć oddzielną sprawę? proszę o pomoc, naprawdę nie wiem co robić. Nie długo będzie termin rozstrzygnięcia apelacji - więc muszę jak najwięcej dowiedzieć się jak wygląda moja obecna sytuacja.

Powrót