Czy jest to wykorzystywanie wizerunku?

• Autor wątku Autor wątku patka2410
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patka2410

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Mam taki problem:
Mój były chłopak jest fotografem-amatorem. Będąc na wakacjach robił mi zdjęcia i ma je na komputerze. Mieliśmy wspólnie wybrać jakieś ładne i wydrukować je na pamiątkę. Tymczasem on sam je wybrał i wysłał do photo-labu (w tym takie, na których wyszłam niekorzystnie) mimo tego, że wyraźnie się na to nie zgodziłam. Powiedział, że będą mu one służyły jako jego reklama. Czy mogę to podciągnąć pod wykorzystywanie wizerunku i jakoś go oskarżyć? Ponieważ niby wydrukował je dla siebie, ale jest możliwość, że pokaże je komuś, a ja sobie tego nie życzę.

Witam. Na podstawie Ustawy z dnia 4.02.1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych:
"Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie. "

Skoro zdjęcia mają służyć jako reklama, Twój wizerunek zostanie po pierwsze rozpowszechniony bez Twojej zgody, po drugie w celach zarobkowych. Przypuszczam, że żadnej zapłaty nie otrzymałaś więc tym bardziej przepis ten działa na Twoją korzyść. Wydaje mi się jednak, że będziesz mogła go oskarżyć dopiero jeśli popełni przestępstwo. Może niech ktoś jeszcze się wypowie. Pozdrawiam :)

Jacek_Szczecin napisał:
... "Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie. "...
Jest tam też określone, że: "Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
... osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.
"
Pytająca musiałaby doprecyzować o jakie zdjęcia dokładnie chodzi. Faktem jest, że do naruszenia ochrony wizerunku może dojść dopiero po rozpowszechnieniu zdjęć.

Jacek_Szczecin napisał:
... popełni przestępstwo. ...
To nie jest przestępstwo.

Warto przytoczyć dwa artykuły tej ustawy.

Art. 83. Do roszczeń w przypadku rozpowszechniania wizerunku osoby na nim przedstawionej oraz rozpowszechniania korespondencji bez wymaganego zezwolenia osoby, do której została skierowana, stosuje się odpowiednio przepis art. 78 ust. 1; roszczeń tych nie można dochodzić po upływie dwudziestu lat od śmierci tych osób.

ZATEM:

Art. 78. 1. Twórca, którego autorskie prawa osobiste zostały zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania. W razie dokonanego naruszenia może także żądać, aby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności aby złożyła publiczne oświadczenie o odpowiedniej treści i formie. Jeżeli naruszenie było zawinione, sąd może przyznać twórcy odpowiednią sumę pieniężną tytułem zadośćuczynienia za doznaną krzywdę lub - na żądanie twórcy - zobowiązać sprawcę, aby uiścił odpowiednią sumę pieniężną na wskazany przez twórcę cel społeczny.

Wynika z tego, że jeśli Twój były chłopak rozpowszechni te zdjęcia, jak najbardziej, będziesz mogła dochodzić sprawiedliwości. Na razie jednak wydaje się, że do naruszenia ochrony Twojego wizerunku nie doszło.

LeszsekS napisał:
Na razie to nawet nie wiemy czy mielibyśmy do czynienia z takim naruszeniem.

To raczej oczywiste, informuję koleżankę, że gdyby jednak doszło do takiego naruszenia, mogłaby liczyć na pomoc prawa. W obecnej sytuacji nie ma swojego byłego za co oskarżyć.

Jacek_Szczecin napisał:
... swojego byłego za co oskarżyć.
Nawet przytaczając przepisy prawne nie rozumiesz ich, będzie mogła złożyć pozew.

Dziękuję wam bardzo za odpowiedzi. Co do konkretności zdjęć są to głównie portrety, także jestem na nich dobrze rozpoznawalna, jeśli o to chodzi. Mam też pytanie o to, czy mogę go oskarżyć tylko wtedy, gdy on te zdjęcia upubliczni w internecie czy mogę też wtedy, gdy pokazuje on wydrukowane zdjęcia na papierze np. znajomym? Tylko nawet jeśli, to jak to wtedy udowodnić?

Pokazywanie znajomym nie jest rozpowszechnianiem.
patka2410 napisał:
... są to głównie portrety, ...
Wróć do postu #3, rozpoznawalność nie jest ostatecznym kryterium.

Powrót