Czy jestem poza jurysdykcją polskiego sądu?

• Autor wątku Autor wątku hammer52
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
hammer52

hammer52

Użytkownik
Odpowiedzi
187
Nieżyjąca kuzynka ojca miała zadłużenia wobec miasta, w którym mieszkała. Ja od kilkunastu lat mieszkam na stałe na wyspach. Sąd z Polski co jakiś czas daje się przypomnieć w pismach kierowanych do mnie. Podatki płacę w Anglii. Czy zachowując bierność w sprawie jestem narażony przez sąd z Polski na kłopoty? Na przykład czy mogę być obciążony zadłużeniem? Pytam, bo miasto złożyło do sądu wniosek o solidarną spłatę zadłużenia.

Ostatnia edycja:
Byla przeprowadzona sprawa spadkowa? Jestes spadkobiercą? Kiedy zmarła kuzynka? Mieszkałeś tam kiedyś, jestes zameldowany? Odpowiadając na pytanie? Nie, nie jestes nietykalny dla polskiego sądu. Jak wejdzoe ci komornik przez postępowanie międzynarodowe, to możesz się popłakać widząc koszty komornicze.

Sprawa spadkowa jest w toku. Zanim zmarła kuzynka ja już mieszkałem i byłem zameldowany w U.K. Widzę, że pozostaje jedynie odrzucenie spadku. A co z samorządem? Dlaczego miasto widząc, że kuzynka wynajmując lokal samorządowy nie płaci czynszu dopuściła do takiego wysokiego zadłużenia?

Powrót