Czy jestem strona???

• Autor wątku Autor wątku kumak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kumak

Użytkownik
Odpowiedzi
297
Sprawa ma sie tak. Moj sasiad posiada jedna dzialke przylegla bezposrednio do mojej nieruchomosci. Nikt z administracji publicznej nie kwestionowal, ze jestem strona cokolwiek by sie budowalo na tej dzialce. Ma tez druga dzialke od ktorej moja nieruchomosc jest oddzielona tylko droga szer.8m. Wystapil o budowe obiektow na tzw. zgloszenie. Nikt mnie nie zawiadamial o wydanej decyzji i juz sie uprawomocnila. Kiedy wystapilem dlaczego mnie jako strony nie powiadomiono, Wydzial Urbanistyki i Architektury Starostwa Powiatowego powiedzial, ze nie jestem strona.Strona moge nie byc jak sasiad w planie zagospodarowania dzialki ujmuje wiate na drewno opalowe i stawia taka wiate,ale jak zamiast wiaty stawia obiekt w ktorym hoduje 100 kur tuz pod moimi oknami to ja staje sie strona bo taka hodowla w osiedlu mieszkaniowym narusza jest moj interes prawny. Ja jestem najblizszym sasiadem. Nie rozumiem, jak to jest z tym byciem strona w procesie administracyjnym? Bede wdzieczny za informacje.

Ja bezprośrednio graniczę z sąsiadem, który zmienił samowolnie sposób użytkowania budynku a Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego twierdzi, że nie jestem stroną pomimo tego, że jego zwierzchnik Wojewódzki Insp. Nadz. Budowlanego twierdzi inaczej. I co ja mam mu powiedzieć, żeby uznał mnie za stronę?

przy wydawaniu deczyji o warunkach zabudowy stroną jest właścieil sąsiedniej działki. wynika to orzecznictwa NSA. niestety nie ma zastosowniaa przy pozwoleniu na budowę.
sąsiad ma niewątpliwie interes faktyczny, ale nie ma prawnego, tzn. zaden przepis parwa mu nie daje uparnień.

w tekście jest za mało informacji. czy jest pmiejscowy paln czy nie ma .
jak nie ma planu to powinna być deczyja o warunkach i wówczas można było ją kwestioniwać bo sąsiad jest strona. patrz początek wypowiedzi. jak jest plan, to nie nie ma deczyji o warunkach i od razu pozwolenie na budowę i wówczas sasiad strona nie jest, chyba, że inwestycja oddziałuje na otoczenie (jest spis). wówczas organ powienien ustalić obszar ograniczonego odziaływania i w tym obszarze uznac sąsaiadów za stronę.

Powrót