Czy Jugendamt pomoze?

• Autor wątku Autor wątku bacha4215
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bacha4215

Użytkownik
Odpowiedzi
146
Witam! Mam taki oto problem. Eks małżonek zabrał nasza 6-letnią córkę przed Bożym Narodzeniem na 2 tygodnie do Polski. Córka wróciła do domu 5 stycznia. I tutaj zaczął się problem. Ojciec dziecka odmówil zwrotu dowodu osobistego i karty AOK córki. Jestesmy po rozwodzie i mąż po póltorarocznym pobycie w Polsce ponownie wrócił do Niemiec. Twierdzi ze odda kartę i dowód dziecka jak go zamelduję i bedzie mógł u nas zamieszkaż. Szantaż. Gdzie moge uzyskać pomoc w tej sprawie i czy wogóle takową dostanę aby odzyskać dokumenty córki. Czy Jugendamt pomoże mi w tej sprawie?

Jeżeli jest tak jak opisałaś, to Twój małżonek popełnia przestępstwo "wymuszania" (w niemieckim: Nötigung), które karalne jest zgodnie z § 240 Strafgesetzbuch/ niem. kodeks karny. "Szantaż", w niem. "Erpressung" według § 253 StGBto, to nie jest, ponieważ, szantaż w niemieckim rozumieniu prawa karnego ma zawsze na celu wymuszenie jakiegoś rozporządzenia majątkiem (np.: "Płać mi, bo inaczej opublikuje kompromituące Cię zdjęcia!").
W wymuszaniu zawsze chodzi o to, że grożę czymś dotkliwym np.: "Nie oddam Ci dowodu i karty ubezpieczeniowej dziecka, jeśli mnie nie zameldujesz i nie wpuścisz do siebie do mieszkania, abym sobie tam zamieszkał.". Jest to klasyczny przykład karalnego wymuszania (§ 240 StGB). Oczywiście, że urzędnicy z Jugendamt-u powinni Ci powiedzieć, że możesz złożyć doniesienie karne na policję z tego powodu; może sami do niego napiszą (wątpię, żeby im się chciało z Twoim eksmałżonkiem rozmawiać). A ja Ci radzę tak: Porozmawiaj z nim sama. Powiedz mu, że dopuszcza się przestępstwa z § 240 StGB (niem. kodeks karny), że jeśli natychmiast nie odda Ci dowodu i tej karty dziecka, idziesz na Policję i zrobisz doniesienie (Strafanzeige). Jeżeli bądzie miał trochę oleju w głowie lub rozsądnych kolegów, którzy wytłumaczą mu, że może mieć poważną sprawę karną, odda Ci te dokumenty. Jeśli nie, to nie pozostaje Ci nic innego, jak na prawdę złożyć to doniesienie.

Ostatnia edycja:
Eks 2 lata temu dostal policyjny zakaz wstepu do domu na 2 tzgodnie a potem sadowy na pol roku. Teraz wrocil do Niemiec i zaczyna sie to samo co bylo. Kolegow rozsadnych nie ma.

Skoro taka jest przeszłość, to w razie doniesienia karnego policja i prokuratura będą miały już jego obraz; w ewentualnym doniesieniu możesz o tym wspomnieć podając sygnatury tych akt sądowych z przeszłości. Chodzi jednak przede wszystkim o to, aby natychmiast oddał dokumenty dziecka. Dlatego musi mieć świadomość tego, że albo Jugendamt albo Ty sama złożycie doniesienie karne z powodu przestępstwa wymuszania (Nötigung) z § 240 Strafgesetzbuch/kodeksu karnego. A zatem sugerowałbym krótkie i jasne ostrzeżenie, że to zrobisz.

Zglos na policji, ze ex zawlaszczyl sobie dokumenty dziecka, zadzwon do AOK i powiedz, co sie stalo i popros o nowa karte (lub zaswiadczenie, ze dziecko jest ubezpieczone)
Idz do KVR i zglos kradziez dowodu i wyrob dziecku nowy

Do starego sie nie odzywaj, bo to wariat :mad:

Własnie wybieram się na policje a dowód wyrobic to nie tak łatwo. Musze jechac do Polski i ten wariat musi wyrazic zgodę, czego na pewno nie zrobi. Mam wyrok z polski w sprawie kontaktów z dzieckiem i t były jego swieta, dlatego córka byla w Polsce. A to ze jest wariat to ja swietnie o tym wiem.

Sprobuj wiec wyrobic ten dok. w konsulacie, no i powiedz co sie stalo. Na policji powinnas tez dostac zaswiadczenie o tym, ze zglosilas kradziez dokumentow

Konsulaty w Niemczech nie moga wystawiac polskich dowodow osobistych, to jest mozliwe tylko w Polsce.
W konsulacie mozna wystapic tylko o paszport.

Policja zgłoszenie przyjęła i zobaczymy co zrobia. W każdym badz razie sadowy zakaz wstepu do domu skończył sie dokładnie 8 gruudnia 2011. Kazali mi jutro isc do śadu i ten zakaz przedłuzyć bo w przypadku interwencji oni maja zwiazane ,bo tata powie ze przyszedl do dziecka.

Jesli maz nie jest zameldowany w danym mieszkaniu i nie widnieje w umowie najmu mieszkania to automatycznie nie musisz go do tego mieszkania wpuszczac

Eks nie jest zameldowany i w umowie najmu nie widnieje. Dokumenty dziecka otrzymałam. Policja kazała mi poinformowac eksa ze zgłosiłam sprawe na policje i tak tez zrobiłam. Godzine pózniej przywiozł dowod i karte corki. Dziękuję .

Witam.
Mam pytanie odnosnie waszych doswiadczeń w niemieckich sadach jezeli chodzi o ustalanie kntaktow ojca z dzieckiem.
1sierpnia ojciec powinien zabrac córke na 2 tygodnie do siebie - wyrok polski. Corka jest w tej chwili w Polsce u mojej siostry i tata miał córkę tam odebrać.Liczyłam na to ze ja też pojawie sie pierszego sierpnia i tatusia zaciagnę do USC w sprawie złozenia dokumentów o nowy dowod dla córki. Stary jest wazny tylko do wrzesnia. Tata zeby nie podpisać dziecku dowodu wpadł na genialny pomysł.
Wczoraj dostałam wezwanie do sądu na 31 lipca , stawiennictwo obowiazkowe razem z dzieckiem ponieważ tata stwierdził że on ma dziecko odbierać z miejsca zamieszkania i złozył skarge do sadu że ja nie chcę dać dziecka. Wczoraj zamówiłam busa i córka wyjezdza z Polski we wtorek abym mogła zgłosić się z dzieckiem w sądzie. Corka ma wynaczona godzinę 13.30 my z eksem 14.
Jak to wszytko wyglada? Czy z córką ktos bedzie rozmawial na osobności czy ja bede mogła byc obecna przy tej rozmowie? W srode dziecko bedzie w domu po podrózy 1200 kilomerow a w czwartek ojciec chce ją ponownie zabrać do Polski. :mad: Facet szaleje na całego. W tej sytuacji ja absolutnie nie wyraże zgody na ponowny wyjażd dziecka do Polski. Przecież to jest chore. Z moja znajomościa niemieckiego nie poradzę sobie sama w sadzie. Wiem ze mogę złożyć wniosek o tłumacza.
Czy dam sobie rade sama z tłumaczem czy musze miec adwokata?
Eks ma adwokata. Prosze pomózcie.

Powrót