Czy już czas na obrońcę??

• Autor wątku Autor wątku mrowa62
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mrowa62

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Krótki opis: postawiono zarzuty - za miesiąc- 29 listopada br. ma się odbyć końcowe zaznajomienie z materiałami postępowania przygotowawczego w którym to można wziąć udział jako osoba podejrzana.
Moje pytanie: Czy teraz już można wystąpić o obrońcę i na to zaznajomienie z materiałami....itd. udać się w towarzystwie adwokata??????

To zalezy, czy chce Pan w ogóle adwokata.
Samo zaznajomienie nie jest niczym wielkim-przeglada się akta i tyle.

[cytat="atmosphere"]
Samo zaznajomienie nie jest niczym wielkim-przeglada się akta i tyle.[/cytat]
Ale po przeglądnięciu akt ma odbyć się końcowy etap postepowania. Mam wrażenie,że wtedy będzie mniej więcej określenie co będzie zawierał akt oskarżenia!

Końcowy etap to własnie zaznajomienie. Następnym etapem jest akt oskarzenia. Nie bardzo obrońca ma możliwość ingerencji w treść aktu oskarżenia. Co najwyżej może pomóc, wskazać jakieś możliwosci rozwiazania sprawy.
Nie wiem o co w sprawie chodzi.

[cytat="atmosphere"]Końcowy etap to własnie zaznajomienie. Następnym etapem jest akt oskarzenia. Nie bardzo obrońca ma możliwość ingerencji w treść aktu oskarżenia. Co najwyżej może pomóc, wskazać jakieś możliwosci rozwiazania sprawy.
Nie wiem o co w sprawie chodzi.[/cytat]
Chodzi o popełnienie czynu z art.284 kk

No tak, ale czy Pan się przyznał do winy, czy czyn miał miejce, czy chce się Pan poddawać dobrowolnie karze?

[cytat="atmosphere"]No tak, ale czy Pan się przyznał do winy, czy czyn miał miejce, czy chce się Pan poddawać dobrowolnie karze?[/cytat]

Nie było w trakcie przesłuchania narazie mowy o konkretnych konsekwencjach czynu. Nie proponowano jeszcze dobrowolnego podania się karze.

w trakcie przesłuchania nie rozstrząsa się kwestii odpowiedzialności ponieważ po pierwsze te są określone w treści danego artykułu (w tym konkretnym przypadku -art. 284 &1 KK) a po drugie od sądzenia jest Sąd ..a nie przesłuchujący policjant.

Kolejną sprawą jest to ,że że wniosek o ukaranie złożony w trybie art. 335 KPK może być rozpatrywany o ile zaistniały przeslanki określone w tym artykule... -to nie jest tak ,że każdemu przysługuje...i Sąd musi się na to samoukaranie zgodzić...

ps. a akt oskarżenia będzie generalnie zawierał ostateczną wersję postawionego zarzutu (mówię ostateczną ponieważ przecież w trakcie postępowania zarzut może być zmieniany lub uzupełniany....) wraz z uzasadnieniem ,wskazaniem dowodów i świadków ( to tak w skrócie)

Witam, mam podobny problem tylko, że akt oskarżenia został już wydany. Czy mogę jeszcze sie starać o obrońce z urzędu? Co on może jeszcze zmienić? Do sprawy pozostał miesiąc.

Jeszcze kilka pytań: Na wezwaniu do sądu mam napisane, że wszystkie wnioski , dowody itd. mam zanieść do prokuratury w ciągu 7 dni, czy to oznacza ze jeśli chce sie starać o obrońcę z urzędu to taki wniosek także muszę zanieść do 7 dni? to samo tyczy sie obrońcy z wyboru? czy tego drugiego mogę mieć nawet "zaraz" przed sprawą?

Jeszcze kilka słów o sprawie, chodzi o uczestniczenie w zbiegowisku którego efektem jest ciężki uszczerbek na zdrowiu jeden osoby, dokładnie paragrafu nie pamiętam w tej chwili, jeśli nie byłem karany, żadne dowody nie wskazują mojej winy, zeznania wszystkich także, ale z drugiej strony nie bardzo prokuratura widzi konkretnego winowajce, po prostu byłem tam bierny, co tak naprawdę może mi grozić? w tym paragrafie jest do 5 lat pozbawienia wolności.

Nie, ale czym szybciej tym lepiej.
Z wyboru może pan mieć obrońcę kiedy pan chce-od zaraz.

Skoro skierowano akt oskarzenia, to jakieś dowody musza jednak być.

Za mało wiadomosci by mówic o możliwej karze.

Powrót