Czy już jest przedawniony dług ?

• Autor wątku Autor wątku dorota3818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dorota3818

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, dostałam dziś (22.08.2016) pismo z kancelarii Corpus Iuris, które przyszło zwykłym listem. Pismo dotyczy zadłużenia z dnia 24.10.2007r w Lukas Bank. Mam więc pytanie czy dług nie powinien podlegać przedawnieniu ?
Prosze o szybką odpowiedz.

A czy jest jakiś sposób w którym mógłby zostać on przerwany bez mojej wiedzy ?

Z tego co się orientuję to nie ma możliwości byś o tym nie wiedziała. Przerwanie biegu przedawnienia to konieczne dwa warunki - powiadomienie i egzekucja. Jeśli zostałas tylko powiadomiona bez środka egzekucyjnego, bądź miałas egzekucję bez powiadomienia to bieg przedawnienia nie został przerwany. Interesuję sie tym aktualnie w związku z prawem podatkowym. Nie wiem co tam miałaś w tym banku - debet przedawnia się po 2 latach, pożyczki i karty kredytowe po 3 latach.

To była karta kredytowa.
Jakie kroki mam poczynić aby ten dług został ze mnie zdjęty i abym nie musiała tego spłacać ?

iwonakup napisał:
Z tego co się orientuję to nie ma możliwości byś o tym nie wiedziała. Przerwanie biegu przedawnienia to konieczne dwa warunki - powiadomienie i egzekucja. Jeśli zostałas tylko powiadomiona bez środka egzekucyjnego, bądź miałas egzekucję bez powiadomienia to bieg przedawnienia nie został przerwany.
Możesz coś dla nas pożytecznego zrobić?
Przestań wypisywać takie głupoty
iwonakup napisał:
Interesuję sie tym aktualnie w związku z prawem podatkowym
Pozostań zatem przy swoim podatkowym hobby
iwonakup napisał:
Nie wiem co tam miałaś w tym banku - debet przedawnia się po 2 latach, pożyczki i karty kredytowe po 3 latach.
Gdzie takie coś wyczytałaś?
dorota3818 napisał:
To była karta kredytowa.
Jakie kroki mam poczynić aby ten dług został ze mnie zdjęty i abym nie musiała tego spłacać ?
Roszczenie wygląda na przedawnione, do tego może być nieudowodnione. Pokaż to pisemko, będzie więcej wiadomo.

Ustawodawca w art. 118 KC uznał, że co do zasady maksymalnym terminem przedawnienia jest okres 10 lat. Przepisy szczególne wyznaczają inne terminy przedawnień w stosunku do różnych wierzytelności. Umowy o kartę kredytową, mają z pewnością charakter okresowy. Stąd można wyciągnąć wnioski, iż przedawniać się będą z upływem trzech lat od dnia wymagalności poszczególnych rat kredytu. Żaden przepis szczególny nie wskazuje innego okresu przedawnienia dla umowy kredytu – mają więc tu zastosowanie ogólne przepisy, wraz ze wskazanym wyżej art. 118 KC.
Ratuje nas jeszcze ustawa o elektronicznych instrumentach płatniczych, która skraca terminy przedawnień do dwóch lat. Tak czy siak przedawnienie jest.

Aby odwrócić uwagę od momentu, w którym wg prawa sama egzekucja mogłaby być bezskuteczna, firmy prowadzą egzekucję, pomimo przekroczenia terminu przedawnienia, aż do momentu złożenia przez dłużnika zarzutu przedawnienia. Zarzut ten należy wnieść samodzielnie. Nie jest z automatu.

Tyle z mojej wiedzy, więc proszę moje posty brać jedynie informacyjnie.

iwonakup napisał:
Umowy o kartę kredytową, mają z pewnością charakter okresowy. Stąd można wyciągnąć wnioski, iż przedawniać się będą z upływem trzech lat od dnia wymagalności poszczególnych rat kredytu.
Gdzie masz raty kredytu przy karcie kredytowej?
iwonakup napisał:
Ratuje nas jeszcze ustawa o elektronicznych instrumentach płatniczych, która skraca terminy przedawnień do dwóch lat.
Zależy kiedy podpisana była umowa o kartę. W tym przypadku do czynienia mamy z terminem 2-letnim
iwonakup napisał:
Aby odwrócić uwagę od momentu, w którym wg prawa sama egzekucja mogłaby być bezskuteczna, firmy prowadzą egzekucję, pomimo przekroczenia terminu przedawnienia, aż do momentu złożenia przez dłużnika zarzutu przedawnienia. Zarzut ten należy wnieść samodzielnie. Nie jest z automatu.
Jeśli masz pisać takie rzeczy, to jednak lepiej nic nie pisz. Nic z tego nie wiadomo co miałaś na myśli, a pytający tym bardziej nie będą się zastanawiać i zgadywać - bo gdyby wiedzieli to nie pytaliby na forum tylko wykorzystali swą wiedzę samodzielnie

Powrót