Czy kasowanie maili przez właściciela portalu poczty jest legalne?

• Autor wątku Autor wątku Prawek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Prawek

Użytkownik
Odpowiedzi
54
Od kilku lat posiadam darmową skrzynkę na portalu wp.pl. Zbierałem na niej ważne maile, dokumenty. Nie była przepełniona, ustawienia były domyślne, nikt inny poza mną nie miał do niej dostępu. Od poczatku jej istnienia nic sie z nia nie działo. Kilka dni temu wszystkie maile odbiorcze zniknęły - skasował je właściciel portalu choć przyjmuje on że to kwestia ustawień a nie jego wina. Ustawień jednak nikt nigdy nie zmieniał i nie powodowało to kasowania wiadomości - aż do teraz.

Czy to legalne by ktoś kasował moją korespondencję bez mojej wiedzy, nawet bez wcześniejszego zawiadomienia mnie?

Czytałem, ale nigdzie nie widzę możliwości bez powiadomienia kasowania maili użytkownika - mylę się?

Możesz więc złożyć reklamację na świadczone usługi.

Złozyłem - wypinaja się i co w takim wypadku?

Co to znaczy, że się wypinają? Jak brzmi odpowiedź portalu? Powołali się na zapisy regulaminu lub czegokolwiek innego, co dałoby im takie prawo?

Ostatni z ich maili brzmi: Witam,

nie my usunęliśmy tylko program pocztowy.

Z wyrazami szacunku,
Maciej, Młodszy Specjalista ds. Obsługi Klienta

////

Przedostatni:

Witam,

nie usuwamy maili naszych użytkowników. Nieprawidłowo skonfigurowany program pocztowy nie jest od nas zależny.

Z wyrazami szacunku,
Maciej, Młodszy Specjalista ds. Obsługi Klienta.

Zapewne używasz klienta pocztowego, którego ustawienia spowodowały usunięcie maili z serwera. Takie klienty zwykle trzymają kopię danych lokalnie więc odzyskanie wiadomości nie powinno być problemem.

Zaznaczam iż odbiór poczty następował tylko przez stronę www. Nie zmianiane były żadne ustawiania (Domyślne były prawidłowe i nie usuwały maili przez ok 5,6 lat) Poza tym nie ma w nich dużych mozliwości zmian. Nikt niepowołany nie wchodził na konto. Mimo to wiadomości zostały skasowane - co ciekawe - skasowane ze skrzynki odbiorczej a nie z folderów.

///

PS: czy założenie klienta pocztowego pozwoliłoby odtworzyć skrzynke odbiorczą - jeśli tak jak?

A może pobierały Ci się te maile w telefonie albo innym urządzeniu mobilnym? Ja też mam pocztę WP i z ciekawości sprawdziłem - mam maile nawet z 2014 roku i nikt mi nic nie skasował.

Z tego co pisze support w #9 wynika, że jednak jakiś klient się łączył. Może ktoś jednak zna Twoje hasło?

Sugeruję poprosić support wp o podanie adresu IP i daty i identyfikatora klienta pocztowego dla żądania usunięcia wiadomości (o ile takie logi mają).

Prawek napisał:
PS: czy założenie klienta pocztowego pozwoliłoby odtworzyć skrzynke odbiorczą - jeśli tak jak?
Po fakcie to już nie, ale może wp ma jeszcze jakiś backup.

Wp mówi że nie ma możliwości przywrócenia wiadomości. Hasło było zmieniane, obsługuje je sam, loguje sie przez stronę.

Moje maile też przez kilka lat wisiały w skrzynce odbiorczej i nic się z nimi nie działo - nagle zniknęły.

Rozumiem jednak że WP może mi wmówic wszystko i powiedzieć że nie ma wpływu a ja niczego nie moge im zrobić?

Czy WP jest w stanie podać dane, o które pytałem w #13?

Nie pytałem o to ale z ich wcześniejszych maili wynika że nic nie jest możliwe.

Ja wiem jedno - na pewno nikt z WP nie wszedł na Twoje konto i nie pokasował Ci wiadomości. Gdyby uruchomiono jakiś skrypt kasujący wiadomości wszystkim to byłoby o tym głośno i na pewno znalazłbyś informacje o tym w internecie. Wszystko wskazuje na to, że jednak na jakimś urządzeniu skorzystałeś z klienta poczty, on pobrał je z serwera i nie ma ich na skrzynce.

Panowie, to są darmowe konta pocztowo o dość ograniczonej funkcjonalności. Nie przesadzajcie z wymaganiami.

W internecie setkom osób (I o tym czytam otwrarcie) WP kasuje wiadomości dlatego pytam o skutki prawne na tym forum. Klienta pocztowego brak więc widać wp może wszystko!

Powrót