Czy kazda spolke trzeba rejestrowac?

• Autor wątku Autor wątku pawelol1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawelol1

Użytkownik
Odpowiedzi
43
chce zalozyc spolke prawa cywilnego - czy jezeli spolka nie bedzie prowadzila dzialalnosci gospodarczej, to czy musze ją rejestrowac i gdziekolwiek zglaszac?

To do czego ta spolka jak nie do dzialalnosci gospodarczej?

zakldam z kolega portal internetowy i chce sie zabezpieczyc przez pozniejszymi ewentualnymi problemami. Chce miec umowe ze polowa portalu jest moja, czyli podpisac spolke prawa cywilnego, poki co portal nie bedzie portal prowadzil dzialalnosci gosp. Gdzies slyszalem ze mozna podpisac umowe spolki i jezeli nie prowadzi na dzialalnosci gospodarczej to nie trzeba jej nigdy rejestrowac. Czy to prawda?

[lex:b5q8zjwa]Art. 860. § 1. Przez umowę spółki wspólnicy zobowiązują się dążyć do osiągnięcia wspólnego celu gospodarczego przez działanie w sposób oznaczony, w szczególności przez wniesienie wkładów.
§ 2. Umowa spółki powinna być stwierdzona pismem.[/lex:b5q8zjwa]

a jezeli w umowie jako cel gospodarczy spolki wpiszemy zdybycie jak najwiekszej ogladalnosci portalu, poki co bez zarabiania pieniedzy (zostanie to wpisane do umowy)?

a i jeszcze mam pytanie - czy przez prowadzenie dzialalnosci gospodarczej rozumiane jest takze oplacanie zus itd? jestem studentem

Tylko dlaczego pan się uparł na umowę spółki cywilnej.
W ramach swobody kontraktowania można na prawdę spisać takiego rodzaju umowę-porozumienie które zabezpieczy pana interesy.

nie bylem pewny czy taka umowa bedzie miala moc. wychodzilem z zalozenia ze po co spisywac umowe ktora i tak bedzie mozna wyrzucic przez okno

Powrót