Czy klient może żądać od firmy nagrań z monitoringu?

• Autor wątku Autor wątku xandercage
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xandercage

Użytkownik
Odpowiedzi
108
Witam,

mam w firmie kilka kamer monitoringu, w tym dwie, które skierowane są na stanowiska pakowaczy (prowadzimy handel w internecie). Kamery na ww. stanowiskach mają służyć obronie przed nadużyciami ze strony klientów (wymyślanie braków, uszkodzeń itp.). Zawsze, gdy klient zgłasza brak, sprawdzamy właśnie monitoring i odpowiadamy: "Z nagrań monitoringu wynika że ..." i po tym mailu klient daje nam spokój. Trafiła się jednak klientka, która twierdzi, że nie otrzymała wszystkich elementów zamówionego produktu, choć na monitoringu widać, że było inaczej. Zakładam, że wyrzuciła brakujące jej elementy razem z opakowaniem. Czy w takim wypadku mogę/muszę udostępnić jej nagranie z naszych kamer?

Nie ma, dlatego nie masz obowiązku udostępniać.

xandercage napisał:
Czy w takim wypadku mogę/muszę udostępnić jej nagranie z naszych kamer?

Przy okazji udostępnienia nagrania, na którym widnieje wizerunek pracownika bez jego zgody możesz być przez niego oskarżony o naruszenie praw autorskich. Ponadto może to być niezgodne z ustawą o ochronie danych osobowych. Dlatego zalecałbym w razie czego o ostrożne przekazywanie materiału z monitoringu komukolwiek.

To powyzej to rzecz jasna wierutna bzdura. Jakie prawa autorskie, jakie dane osobowe?

mypetro napisał:
To powyzej to rzecz jasna wierutna bzdura. Jakie prawa autorskie, jakie dane osobowe?

Wiesz co to znaczy wizerunek, co oznaczają dobra osobiste, oraz co oznaczają dane osobowe ? Jeżeli twierdzisz, że nie mam racji podaj podstawę prawną. Obszernego wykładu z powyższego zakresu nie chce mi się udzielać.

Ostatnia edycja:
altafox napisał:
Przy okazji udostępnienia nagrania, na którym widnieje wizerunek pracownika bez jego zgody możesz być przez niego oskarżony o naruszenie praw autorskich. ...
Bzdury wypisujesz. Wypowiadasz się na temat, o którym nie masz pojęcia i wprowadzasz w błąd.

altafox napisał:
... Obszernego wykładu z powyższego zakresu nie chce mi się udzielać.
Całe szczęście, że powstrzymałeś się. :ok:

Ostatnia edycja:
altafox napisał:
Przy okazji udostępnienia nagrania, na którym widnieje wizerunek pracownika bez jego zgody możesz być przez niego oskarżony o naruszenie praw autorskich.
A konkretnie to jakich praw?
altafox napisał:
Ponadto może to być niezgodne z ustawą o ochronie danych osobowych.
Z którym przepisem tej ustawy?

loco1 napisał:
A konkretnie to jakich praw?
W mojej ocenie wizerunek pracownika pakującego paczki jest chroniony między innymi przez ustawę z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. W art. 81 ustawodawca enumeratywnie wymienił kiedy ustawa nie wymaga zezwolenia na rozpowszechnianie wizerunku osoby np. na nagraniu. Pracownik taki, który nie wyraził zgody na wykorzystanie w/w nagrania może podać pracodawce, który wykorzystał jego wizerunek bez jego zgody (np. poprzez przekazanie nagrania klientowi) do sądu o naruszenie jego dóbr osobistych.

Przepis prawny:
Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego za-strzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

loco1 napisał:
Z którym przepisem tej ustawy?

Dz.U. 1997 nr 133 poz. 883
Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych. Chociażby w art. 23 o niniejszym brzmieniu.
Przepis prawny:
Art. 23. 1. Przetwarzanie danych jest dopuszczalne tylko wtedy, gdy:
1) osoba, której dane dotyczą, wyrazi na to zgodę, chyba że chodzi o usunięcie dotyczących jej danych;
2) jest to niezbędne dla zrealizowania uprawnienia lub spełnienia obowiązku wynikającego z przepisu prawa;
3) jest to konieczne do realizacji umowy, gdy osoba, której dane dotyczą, jest jej stroną lub gdy jest to niezbędne do podjęcia działań przed zawarciem umowy na żądanie osoby, której dane dotyczą;
4) jest niezbędne do wykonania określonych prawem zadań realizowanych dla dobra publicznego;
5) jest to niezbędne dla wypełnienia prawnie usprawiedliwionych celów realizowanych przez administratorów danych albo odbiorców danych, a przetwarzanie nie narusza praw i wolności osoby, której dane dotyczą.

Kwestia nagrywania jako takiego w miejscach publicznych i prywatnych nie jest wprost uregulowana. Były projekty odrębnej ustawy, która regulowała by kwestie możności/nie możności nagrywania, jednak nie weszła w życie do tej pory. Ustawa o ochronie danych osobowych może mieć zastosowanie do przypadków opisanych przez autora, bowiem daną osobową jest również wizerunek każdego z nas.

Chyba o abstrakcji nie piszę?

Ostatnia edycja:
loco1 napisał:
#8.
I tyle...;-)

Jest to forum prawne, podałem moje stanowisko opierając się o przepisy. Oprócz zarzucenia mi, że piszę bzdury, oczekuję od Was by w sposób merytoryczny stwierdzić w szczególności opierając się o obowiązujące przepisy, że nie mam racji.

altafox napisał:
W mojej ocenie wizerunek pracownika ...
Twoja ocena jest całkowicie błędna przez kompletny brak w wiedzy w temacie. Uzupełnij ją, a zacznij od definicji rozpowszechniania:!:

Filmowanie, udostępnianie, rozpowszechnianie takiego nagrania nie jest przetwarzaniem danych osobowych.
altafox napisał:
... bowiem daną osobową jest również wizerunek każdego z nas. ...
Nie jest.

altafox napisał:
... podałem moje stanowisko opierając się o przepisy. ...
Których nawet nie potrafisz przeczytać ze zrozumieniem.

altafox napisał:
... oczekuję od Was by w sposób merytoryczny stwierdzić w szczególności opierając się o obowiązujące przepisy, że nie mam racji. ...
Obszernego wykładu z powyższego zakresu nie chce nam się udzielać, miast dalej brnąć w swoją ignorancję, użyj Szukaj bo temat był wielokrotnie omawiany na FP:!:

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Filmowanie, udostępnianie, rozpowszechnianie takiego nagrania nie jest przetwarzaniem danych osobowych.

Przesyłam Wam linka tak na szybko znalezionego na oficjalnej stronie GIODO. Zakładam, że na oficjalnej stronie GIODO w artykułach przez GIODO udostępnionych jest mniej bzdur a niżeli na forum. A ktoś kto to pisał, ma większą wiedzę niż przeciętny forumowicz na naszym forum.

Zajmie Wam to 3 minuty, a wiedza, przynajmniej z zakresu ochrony wizerunku winna wam utkwić w pamięci.

Jak będę miał trochę czasu zajrzę do orzecznictwa sądów, które orzekały w podobnych sprawach i również je zamieszczę, celem podtrzymania tego, co wcześniej napisałem.

pracodawców - GIODO

altafox napisał:
... Zajmie Wam to 3 minuty, a wiedza, przynajmniej z zakresu ochrony wizerunku winna wam utkwić w pamięci. ...
Nie rozumiesz co czytasz, sam wizerunek nie jest daną osobową :!:

...Nagrania z monitoringu na terenie pozwanej wspólnoty nie można uznać za zbiór danych osobowych z uwagi na brak w strukturze nagrania informacji o charakterze osobowym, które byłyby dostępne według określonych kryteriów. ...
[FONT=&quot](S.A. w W-wie Sygn. akt I ACa 4/12)[/FONT]

altafox napisał:
... Jak będę miał trochę czasu zajrzę do orzecznictwa sądów, ...
LeszsekS napisał:
...użyj Szukaj bo temat był wielokrotnie omawiany na FP:!:

PS.
Uzupełnij wiedzę i nie trolluj już tutaj.

Ostatnia edycja:
Rzeczywiście muszę wam przyznać rację i przeprosić. Moje połowiczne przeczytanie postu nr 1 spowodowało, iż mogłem wprowadzić w błąd. Nie dojdzie w takiej sytuacji bowiem do rozpowszechnienia wizerunku publicznie (bliżej nieokreślonemu kręgu osób).

Co do kwestii wizerunku, czy jest daną osobową czy też nie, istnieje spór w doktrynie. Spowodowane jest to zapewne brakiem stosownych uregulowań oraz interpretacją przepisów ustawy o ochronie danych osobowych, która według stanowiska GIODO może mieć zastosowanie do wizerunku a według chociażby orzeczenia, na które powołał się LeszsekS nie ma zastosowania.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
altafox napisał:
... interpretacją przepisów ustawy o ochronie danych osobowych, która według stanowiska GIODO może mieć zastosowanie do wizerunku ...
Mylisz się, przeczytaj powoli, dokładnie i ze zrozumieniem czego dotyczy opinia GIODO, która nawiasem mówiąc jest wyłącznie opinią. Zwróć szczególną uwagę na ostatnie zdanie owej opinii.

PS.
Tutaj zresztą przytoczona nie na temat.

Ostatnia edycja:
Powrót