czy komornik działa zgodnie z prawem?

• Autor wątku Autor wątku pawelbrukarz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawelbrukarz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Jeżeli posiadam tylko stary dług alimentacyjny wobec FA (ZUS) to jest to nadal zobowiązanie alimentacyjne i objęte 60% zajęciem komorniczym ,czy też jest to już zwykły dług objęty 50% zajęciem.nadmienię że już kilka lat temu wygasł sądownie mój obowiązek alimentacji na rzecz dzieci. Na stronie Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej znalazłem przepisy prawne regulujące postępowanie wierzyciela w momencie zniesienia przez Sąd obowiązku alimentacyjnego. Czy Komornik ,który zajmuje mi wynagrodzenie w wysokości 60% i powołuje się przy tym na tytuł wykonawczy który kilka lat wcześniej został zniesiony przez Sąd jest zgodny z prawem? I czy w takim wypadku nie powinien zajmować mi wynagrodzenia na zasadach panujących w administracji czyli 50% i kwoty minimalnej wolnej od potrąceń ?
http://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dl...formacja-o-dzialaniach-organow-egzekucyjnych/

Nie może się powołać na tytuł wykonawczy, który nie ma obecnie klauzuli wykonalności.
FA (ZUS) zasadniczo powinien Ci wytoczyć pozew o zapłatę i z tego będzie miał nowy tytuł wykonawczy

dzięki za odpowiedź! a może wiesz jak można taką sprawę załatwić żeby komornik zaprzestał egzekucji z tytułu który wygasł? i czy jeśli zus wystawi nowy tytuł wykonawczy to komornik dalej będzie mi zajmował 60 % wynagrodzenia czy tylko 50% i pozostawi wolną kwotę od zajęcia?

Masz siedem dni, żeby złożyć skargę na czynność komornika z wnioskiem o jej uchylenie. W uzasadnieniu napisz, że komornik nie ma tytułu wykonawczego. A czy mogą Ci zdjąć 60% czy 50% to niestety nie wiem to specyficzna sprawa bo niby juz nie alimenty a jednak alimenty.
Jeżeli te siedem dni już minęło to dodatkowo ze skargą umieść wniosek o przywrócenie terminu.

Powrót