Czy komornik ma obowiązek przesłać na wniosek pełne rozliczenie ?

• Autor wątku Autor wątku OmniModo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
OmniModo

OmniModo

Stały bywalec
Odpowiedzi
742
Mam pytanie czy z jakiegoś przepisu wynika, że komornik ma obowiązek przesłać na wniosek dłużnika pełne rozliczenie kwot pobranych , potrąconych na opłaty egzekucyjne, przekazanych do wierzyciela lub depozytu, itp.
Mam sytuację w której nastąpiło niecelowe wszczęcie egzekucji (wyrok zaoczny i tytuł wykonawczy zostały uchylone) , a w trakcie trwania postępowania różne kwoty z różnych zajęć były pobierane w ramach zajęcia.
Kancelaria kom. niestety leży w odległej miejscowości i nie mam jak przejrzeć akt.

Czy mój wniosek obliguje komornika do podania pełnego i dokładnego rozliczenia skąd i ile pościągał, a jeśli tego nie zrobi czy stanowi to bezczynność na którą przysługuje skarga ?

Takiego przepisu nie ma ale możesz poprosić o odpis karty rozliczeniowej z akt sprawy egzekucyjnej. Na karcie rozliczeniowej masz wszystkie sumy jakie przeszły przez biuro w twojej sprawie w rozdzieleniu na kwoty pobrane jako koszty i wysłane wierzycielowi.

Ostatnia edycja:
Super, to powinno wystarczyć.
Dziękuję bardzo za szybką i szczegółową odpowiedź !

PS: "mogę poprosić" oznacza, że nie można o to wnioskować i w razie nie spełnienia przez komornika takiej prośby nie zaistnieje z jego strony bezczynność ?

Ostatnia edycja:
Możesz wnioskować o wydanie odpisu z akt. KPC:

Art.9. § 1. Rozpoznawanie spraw odbywa się jawnie, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej. Strony i uczestnicy postępowania mają prawo przeglądać akta sprawy i otrzymywać odpisy, kopie lub wyciągi z tych akt. Treść protokołów i pism może być także udostępniana w postaci elektronicznej za pośrednictwem systemu teleinformatycznego.

Problem w tym że jest to czynność "darmowa" i komornik nie może pobierać za wydawanie dokumentów stronom żadnej opłaty. Moim zdaniem luka prawna. Sąd z kolei pobiera 6 zł od każdej strony. Łatwo sobie wyobrazić sytuację w której dłużnik zażąda od komornika kopi 5 jego akt spraw po 200 stron każda i to za darmo.

Ostatnia edycja:
Powrót