Czy komornik może przekazać dług firmie windykacyjnej?

• Autor wątku Autor wątku Christoph_G
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Christoph_G

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam

Próbowałem znaleźć jakiś informacje na temat w tytule ale bez powodzenia.

Słowem wyjaśnia. Moja mama pomagała swojej siostrze w kwestiach zadłużenia. Kobieta jest mocno nieogarnięta życiowo, pozaciągała chwilówek zadłużyła się potężnie w spółdzielni chyba nawet sama nie wie ile tego w sumie jest/było. Mama w jej imieniu kontaktowała się z firmami które domagały się spłat a także z komornikiem który ściągał jeszcze jakieś inne długi. Mama musiała podać u komornika swoje dane jako osoba upoważniona do uzyskania informacji itp. Ciotka zaczęła jakoś długi po trochu spłacać z pomocą reszty rodziny. Kontakt się urwał (tel stacjonarny zlikwidowany, tel komórkowy zmieniony, ciotka mieszka na drugim końcu miasta do tego pojawiły się pewne niesnaski) Dzisiaj zadzwoniła firma Best S.A. chcąc rozmawiać z... CIOTKĄ i twierdząc że musi koniecznie z nią rozmawiać. Kobieta twierdziła że nie może powiedzieć o co chodzi ani skąd ma telefon mamy. Z info w necie wynika iż jest to firma windykacyjna.

Mama (i ja przy okazji) panikuje. Nie mamy pojęcia o co chodzi. Czy ciotka zaciągnęła nowy dług podając telefon mamy? Czy może przestała spłacać dług u komornika i on przekazał dług firmie (czy może coś takiego zrobić?) Niestety nie mamy już kontaktu do komornika (po załatwieniu sprawy mama oddała ciotce dokumenty i resztę papierów). Czy istnieje jakiś sposób żeby dowiedzieć się od firmy co jest grane?

Przepraszam że może trochę chaotycznie. Będę wdzięczny za wszelkie rady...

Christoph_G napisał:
Dzisiaj zadzwoniła firma Best S.A. chcąc rozmawiać
Proszę nie rozmawiać z ową firmą. Ignorować. Matka nie odpowiada za długi ciotki na tę chwile. I nie musi się tłumaczyć firemce Best, udzielać informacji.

Co do pytania w tytule
Nie, komornik nie przekazuje FW długów.

jeśli Best chce rozmawiać z ciotka to jest ich problem. Wy totalnie ignorujcie wszelkie zaczepki zabkokujcie numer i tyle

Powrót