Czy komornik może sciągnąć płacone doborowolnie grosze?

• Autor wątku Autor wątku waranska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

waranska

Użytkownik
Odpowiedzi
208
W 2010 roku rozwiodłam się i na jednej sprawie wraz z orzeczeniem rozwodu zapadł też wyrok alimentacyjny na rzecz naszego syna 350 zł miesięcznie.
Dotychczas były mąż płacił regularnie alimenty, wszystko skończyło się w grudniu 2014 roku - wtedy stracił pracę, jest zarejestrowany jako osoba bezrobotna aktualnie bez prawa do zasiłku. Wiem, że łapie tzw. fuchy i wpłaca na moje konto po 10, 20, 30 zł na alimenty zaległe i bieżące i tak je tytułuje we wpłacie.

Moje pytanie:
1. Czy w związku z tym powinnam iść do komornika skoro dobrowolnie wpłaca jakiekolwiek kwoty czy komornik może wszcząć ściągalność?
2. Jeśli pójdę a były okaże się nieściągalny to czy mam złożyć papiery do FA?
Jeśli tak to po jakim czasie dostanę pieniądze na syna?
Z góry dziękuję.

1. Oczywiście. Do komornika możesz iść nawet gdy nie ma zaległości (różnica jest taka że wówczas Ty pokrywasz koszty komornika). Jeżeli zaległości są choćby 1zł to jak najbardziej.
2. Do FA dopiero wówczas gdy komornik wyda Ci kwitek potwierdzający, że egzekucja jest nieskuteczna.

Dziękuję,
1. a po jakim czasie komornik może mi wydać taki kwitek?
i
2. czy dostanę alimenty z FA jeśli prowadzę własna działalność gospodarczą?

Były mąż od grudnia 2014 nie...

...płaci alimentów zasądzonych na syna, chcę iść do komornika, jeśli nie ściągnie zaległości następny krok to FA.
Pytania brzmią
1. czy jeśli prowadzę działalność gospodarczą to syn dostanie alimenty z FA?
2. za jaki okres - jeśli w ogóle - mam ubiegać się o alimenty z FA? Od chwili gdy dostane kwiatek od komornika, czy o całość od grudnia 2014?
Bardzo proszę o odpowiedź, z góry dziękuję.

RE: Były mąż od grudnia 2014 nie...

waranska napisał:
czy jeśli prowadzę działalność gospodarczą to syn dostanie alimenty z FA?
FA płaci od złożenia wniosku, zaległości nie.
No i płaci tylko wtedy, gdy dochód na osobę nie przekracza 725 zł netto. Płaci max. 500 zł miesięcznie.

Dziękuję.

Tylko jak zlozysz wniosek u komornika i byly mąż bedzie nie sciagalny to na takie zaswiadczenie musisz czekac dwa miesiace-takze skladaj jak najszybciej

Kwitek dostaniesz po 2 miesiacach.
Dostaniesz jesli nie przekroczysz dochodu 725zl na osobe

Proszę nie dublować wątków. Połączyłam. lokata

Powrót