W
waranska
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 208
W 2010 roku rozwiodłam się i na jednej sprawie wraz z orzeczeniem rozwodu zapadł też wyrok alimentacyjny na rzecz naszego syna 350 zł miesięcznie.
Dotychczas były mąż płacił regularnie alimenty, wszystko skończyło się w grudniu 2014 roku - wtedy stracił pracę, jest zarejestrowany jako osoba bezrobotna aktualnie bez prawa do zasiłku. Wiem, że łapie tzw. fuchy i wpłaca na moje konto po 10, 20, 30 zł na alimenty zaległe i bieżące i tak je tytułuje we wpłacie.
Moje pytanie:
1. Czy w związku z tym powinnam iść do komornika skoro dobrowolnie wpłaca jakiekolwiek kwoty czy komornik może wszcząć ściągalność?
2. Jeśli pójdę a były okaże się nieściągalny to czy mam złożyć papiery do FA?
Jeśli tak to po jakim czasie dostanę pieniądze na syna?
Z góry dziękuję.
Dotychczas były mąż płacił regularnie alimenty, wszystko skończyło się w grudniu 2014 roku - wtedy stracił pracę, jest zarejestrowany jako osoba bezrobotna aktualnie bez prawa do zasiłku. Wiem, że łapie tzw. fuchy i wpłaca na moje konto po 10, 20, 30 zł na alimenty zaległe i bieżące i tak je tytułuje we wpłacie.
Moje pytanie:
1. Czy w związku z tym powinnam iść do komornika skoro dobrowolnie wpłaca jakiekolwiek kwoty czy komornik może wszcząć ściągalność?
2. Jeśli pójdę a były okaże się nieściągalny to czy mam złożyć papiery do FA?
Jeśli tak to po jakim czasie dostanę pieniądze na syna?
Z góry dziękuję.