czy komornik może zajać całą wypłate??

• Autor wątku Autor wątku afanazy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

afanazy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam serdecznie moja bliska znajoma popadła w długi.Ma komornika który zabiera jej połowę pensji.Problem w tym że grożą jej kolejni komornicy.Moje pytanie dotyczy faktu czy jednocześnie można mieć więcej jak jednego komornika który wchodzi na wynagrodzenie?? czy jednak ten kolej ny komornik musi poczekać aż ten pierwszy zaspokoi swoje roszczenia finansowe i wtedy ten kolejny może zająć ponownie połowę wynagrodzenia?? jak to jest .Z góry dziękuje za odp.

Tak wynagrodzenie może być zajęte przez kilku komorników.
Nie jest jednak tak jak napisał Pan w temacie. Nie jest zajmowana całość.
Nadal zajęciu podlega połowa wynagrodzenia...natomiast następuje zbieg egzekucji sądowych co do tego samego składnika majątku. Komornicy powinni rozstrzygnąć między sobą zbieg. Ostatecznie wszystkie sprawy powinien prowadzić jeden komornik, a kwota potrącana z wynagrodzenia...ciągle połowa...będzie dzielona pomiędzy wszystkie te sprawy.
Oczywiście ma też znaczenie czy któraś z tych spraw nie będzie z wniosku wierzyciela uprzywilejowanego np. alimenty.

Podepnę się pod wątek. Ja niestety również mam na głowie komornika, pracuje na cały etat i zarabiam najniższą krajową, ktoś mi mówił, że w takim wypadku komornik nie może zająć mi pensji, chyba, że byłyby to alimenty. Czy ktoś może udzielić mi odp na to pytanie?

witam...podstawa prawną dla każdej czynności egzekucyjnej jest Ustawa o komornikach....komornik winien jest podejmować czynności egzekucyjne zgodnie z zapisami Ustawy... o ile są wątpliwości co do wykonanych czynności lub podjętych czynności egzekucyjnych przez Komornika to dłużnik jak i też wierzyciel mają możliwość złożyć skargę na czynności komornika do Sądu Egzekucyjnego danego rejonu lub napisać skargę do Prezesa Sądu na czynności podjęte lub wykonane przez komornika W TERMINIE 7 DNI OD DATY OTRZYMANIA ZAWIADOMIENIA O WSZCZĘCIU EGZEKUCJI ....komornik przesyłając dłużnikowi zawiadomienie o wszczęciu egzekucji winien poinformować jaką część wynagrodzenia-emerytury-renty lub innych dochodów zajmuje....winien wyszczególnić każdą czynność opisowo i podać wysokość kwoty ustalonej w egzekucji... wierzyciel jak i dłużnik MAJĄ PRAWO WYSTĄPIĆ DO SĄDU O ZWOLNIENIE Z OPŁATY KOSZTÓW SĄDOWYCH W CAŁOŚCI.... takie zwolnienie z opłaty kosztów sądowych w całości /dla dłużnika w szczególności/ ma istotne znaczenie ponieważ zwalnia dłużnika z opłat kosztów egzekucyjnych co należy rozumieć, że dłużnik nie ponosi kosztów egzekucji w postępowaniu egzekucyjnym....
KOMORNIK NIE MOŻE ZAJĄĆ 100% WYNAGRODZENIA....
MOŻE ZAJĄĆ MAJĄTEK DŁUŻNIKA ....SPIENIĘŻYĆ GO I KWOTĘ TAK UZYSKANĄ ZWRÓCIĆ WIERZYCIELOWI /do kwoty roszczenia/.... pozdrawiam...:wink:

__nataliee__ napisał:
komornik nie może zająć mi pensji, chyba, że byłyby to alimenty. Czy ktoś może udzielić mi odp na to pytanie?
Zgadza się...takie wynagrodzenie nie zostanie zajęte, gdyż wynagrodzenie minimalne jest równe kwocie wolnej od potrąceń. W przypadku alimentów takiej ochrony nie ma.

ryszard stachowicz napisał:
witam...podstawa prawną dla każdej czynności egzekucyjnej jest Ustawa o komornikach....
owszem ustawa również...ale przede wszystkim kodeks postępowania cywilnego w którym uregulowane jest postępowanie egzekucyjne. O wielu innych aktach prawnych nie wspominam.
dłużnik jak i też wierzyciel mają możliwość złożyć skargę na czynności komornika do Sądu Egzekucyjnego danego rejonu
Poproszę o definicję sądu egzekucyjnego danego rejonu. :rolleyes:
Skargę składa się do sądu rejonowego przy którym działa komornik - art. 767 kpc.
W TERMINIE 7 DNI OD DATY OTRZYMANIA ZAWIADOMIENIA O WSZCZĘCIU EGZEKUCJI ....
proszę uważniej przeczytać art. 767 kpc
komornik przesyłając dłużnikowi zawiadomienie o wszczęciu egzekucji winien poinformować jaką część wynagrodzenia-emerytury-renty lub innych dochodów zajmuje....
a od kiedy zawiadomienie o wszczęciu egzekucji jest tożsame z zajęciem danego składnika majątku?
wierzyciel jak i dłużnik MAJĄ PRAWO WYSTĄPIĆ DO SĄDU O ZWOLNIENIE Z OPŁATY KOSZTÓW SĄDOWYCH W CAŁOŚCI....
Poproszę o podstawę prawną.
Co to jest opłata kosztów sądowych.

takie zwolnienie z opłaty kosztów sądowych w całości /dla dłużnika w szczególności/ ma istotne znaczenie ponieważ zwalnia dłużnika z opłat kosztów egzekucyjnych co należy rozumieć, że dłużnik nie ponosi kosztów egzekucji w postępowaniu egzekucyjnym....
Dłużnik ma możliwość stosownie do art. 49 ust 7 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji wystąpić o obniżenie opłaty egzekucyjnej...a nie zwolnienia w całości.
Rozumiem że komornik wówczas pracuje za darmo tak?
KOMORNIK NIE MOŻE ZAJĄĆ 100% WYNAGRODZENIA....
MOŻE ZAJĄĆ MAJĄTEK DŁUŻNIKA ....SPIENIĘŻYĆ GO I KWOTĘ TAK UZYSKANĄ ZWRÓCIĆ WIERZYCIELOWI /do kwoty roszczenia/.... pozdrawiam...:wink:
Wynagrodzenie nie jest majątkiem?
Co do wysokości zajęcia było wielokrotnie na Forum.

Powiem tak.
Pana post jest bardzo ale to bardzo nieprecyzyjny. Proszę najpierw poczytać przepisy.

O Bożena! A cóż to za stek niedorzeczności? Nawet nie chce mi się tego prostować, bo prawie każde zdanie woła o pomstę do nieba! Nie wiem skąd Pan ryszard stachowicz czerpie swą wiedzę na temat egzekucji sądowej, ale chyba z "Pudelka", bo nawet w "Fakcie" podawane są bardziej rzetelne informacje!

Ostatnia edycja:
moja odpowiedź nie dotarła na forum, brak jej jest na stronie..... poczekam i powtórzę.... czytając sprostowania do mego artykułu można stracić wiarę w dobro ludzi i ich pozytywną energię dla innych....

ryszard stachowicz napisał:
moja odpowiedź nie dotarła na forum, brak jej jest na stronie..... poczekam i powtórzę.... czytając sprostowania do mego artykułu można stracić wiarę w dobro ludzi i ich pozytywną energię dla innych....

Wręcz przeciwnie. Czytając pana wypowiedź (bo do 'artykułu' to jej jeszcze bardzo daleko) można odnieść wrażenie, że przyszedł Pan tu tylko po to, aby ludziom potrzebującym zaszkodzić. Podając nieprecyzyjne i nieprawdziwe dane wprowadza Pan osoby potrzebujące pomocy w błąd. odpowiedzialności Pan za to nie weźmie, a negatywne skutki odczuje tylko osoba, która na tym forum szukała pomocy i zaufała Panu. Gdzie tu ta pozytywna energia? Radzę robić to co Panu wychodzi, bo radzenie na forum w sprawach egzekucyjnych Panu kompletnie nie wychodzi.

Powrót