czy komornik moze zajac cos z mieszkania ktore nie jest moja wlasnością

• Autor wątku Autor wątku claudia235
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

claudia235

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
witam, mam pytanie ...czy komornik moze zajac cos z mieszkania ktore nie jest moja wlasnaoscia a jestem w nim zameldowana dodam jeszcze ze jest to mieszkanie wlasnosciowe moich rodzicow i czy ja w ogole mam obowiazek wpuszczenia komornika do nieswojego mieszkania?prosze opomoc

Proszę poszukać na forum...było setki razy.

czy komornik moze zajac cos z mieszkania ktore nie jest moja wlasnaoscia a jestem w nim zameldowana dodam jeszcze ze jest to mieszkanie wlasnosciowe moich rodzicow
Jeśli tam zamieszkujesz, to tak. Komornik nie bada co jest czyją własnością. Komornik może zająć to, co jest we władaniu Dłużnika. Pisząc prościej, jeśli mieszkasz z Rodzicami, to praktycznie jesteś we władaniu wszystkiego, co znajduje się w mieszkaniu.
Przepis prawny:
Art. 845. § 1. Do egzekucji z ruchomości komornik przystępuje przez ich zajęcie.
§ 2. Zająć można ruchomości dłużnika będące bądź w jego władaniu, bądź we władaniu samego wierzyciela, który do nich skierował egzekucję. Ruchomości dłużnika będące we władaniu osoby trzeciej można zająć tylko wówczas, gdy osoba ta zgadza się na ich zajęcie albo przyznaje, że stanowią one własność dłużnika, oraz w wypadkach wskazanych w ustawie. Jednakże w razie zbiegu egzekucji sądowej i administracyjnej dopuszczalne jest zajęcie ruchomości na zasadach przewidzianych w przepisach o egzekucji administracyjnej.

czy ja w ogole mam obowiazek wpuszczenia komornika do nieswojego mieszkania?
Cóż, nie musisz wpuszczać, sam wejdzie z asystą Policji, dojdą koszta Ślusarza :(
Przepis prawny:
Art. 814. § 1. Jeżeli cel egzekucji tego wymaga, komornik zarządzi otworzenie mieszkania oraz innych pomieszczeń i schowków dłużnika, jak również przeszuka jego rzeczy, mieszkanie i schowki. Gdyby to nie wystarczyło, komornik może ponadto przeszukać odzież, którą dłużnik ma na sobie. Komornik może to uczynić także wówczas, gdy dłużnik chce się wydalić lub gdy zachodzi podejrzenie, że chce usunąć od egzekucji przedmioty, które ma przy sobie.

Polecam zastosować się do porady Bartata i poczytać forum. Moja odpowiedź jest ogólnikowa, dużo więcej i dokładniej znajdziesz, czytając forum :)

to jakies dziwne gadanie gdyż, jakim prawem moze wejsc do mieszkania jesli np wlasciciel tego mieszkania sie na to nie zgadza kto go zmusi, komornik...policja..to jakis cyrk wg mnie wlasciciel mieszkania moze komornika jedynie co pozegnac i powiedziec by go nie nekal..przeszukuje forum i niestety nic konkretnego nie udalo mi sie znalesc

reasumujac i powolujac sie na art 814 to wlasciciel musi sie zgodzic i nikt go do tego nie zmusi a mnie czyli tego domniemanego dluznika moze jedynie co przeszukac na klatce shodowej, czyz nie tak...?

to tez juz gdzies czytalam ale nie sadze by jaki kolwiek komornik byl na tyle szalony by cos takiego uczynic gdyz napewno jest swiadomy tego ze w takiej sytuacji zabierajac cos z mieszkania wlascieiela ktory nie jest dluznikiem ma powodztwo pewne a co za tym idzie konkretne klopoty , czyz nie tak?

a poza tym dalej bym sie upierala ze musi byc zgoda wlasciciela bo to by bylo niezgodne z prawem

ok, przeczytalam to co napisal bartat i to wg mnie tylko teoria, w praktyce nikt sie tego nie podejmie.Dziękuję za odpowiedzi

powodztwo pewne a co za tym idzie konkretne klopoty
powództwo wnosi się przeciw Wierzycielowi, Komornik nie będzie miał z tego tytułu żadnych kłopotów. Inna sprawa, jeśli dojdzie do skargi na czynności Komornika, wtedy może mieć jakieś kłopoty.
a poza tym dalej bym sie upierala ze musi byc zgoda wlasciciela bo to by bylo niezgodne z prawem
Oczywiście, upierać się możesz. Ja też mogę się upierać, że jak wejdę do sklepu, to Sprzedawca winien towar dać mi darmo :) upierać się mogę, tylko czy to cos da :-D

Kanas napisał:
powództwo wnosi się przeciw Wierzycielowi, Komornik nie będzie miał z tego tytułu żadnych kłopotów. Inna sprawa, jeśli dojdzie do skargi na czynności Komornika, wtedy może mieć jakieś kłopoty.

Oczywiście, upierać się możesz. Ja też mogę się upierać, że jak wejdę do sklepu, to Sprzedawca winien towar dać mi darmo :) upierać się mogę, tylko czy to cos da :-D

co ma piernik do wiatraka..to dwie rozne sprawy
a klopoty bedzie mial bo wlasciel wytoczy mu proces o zajecie jego rzeczy:)
dobranoc

Witam ponownie:)
właśnie wróciłam od prawnika i wiecie co ... jesli to komuś to pomoże i jest w podobnej sytuacji tzn. obawia sie komornika ktory moze niby cos zabarac z mieszkania ktore nie jest wasza wlasnością, to może spać spokojnie- nic wam nie zrobi w takiej sytuacji!!! jego możliwość jest czysto teoretyczna i jeżeli was tym straszy to robi to celowo by wywrzeć presje i zmusic do splacania danego dlugu. Pozdrawiam

Oby się Pani o tej "teorii" nigdy nie przekonała w praktyce ;)

claudia235 napisał:
obawia sie komornika ktory moze niby cos zabarac z mieszkania ktore nie jest wasza wlasnością, to może spać spokojnie- nic wam nie zrobi w takiej sytuacji!!! jego możliwość jest czysto teoretyczna i jeżeli was tym straszy to robi to celowo by wywrzeć presje i zmusic do splacania danego dlugu.
Oj, nawet Pani nie zdaje sobie sprawy jak często ta "teoria" staje się jednak praktyką.

Teoria a Praktyka to zawsze były dwa sprzeczne bieguny...
Ciekawe jak to jest rzeczywiście w praktyce?pewnie niebawem się o tym przekonam (oby nie) ale akurat komornik chce zając moje puste konto bankowe(zalegam za mandat) śmieszny zresztą i ciekawe jak to będzie?
Mieszkam z Mama,Tata i bratem a co jak pomyli pokoje i weźmie mu np laptopa,ciekawe co właściwie może w ogolę wziąć jak mówimy tu o wartości 400zl np jak chodzi o mnie.

Powrót