Czy komornik może zająć firmowe konto bankowe?

• Autor wątku Autor wątku freee
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

freee

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Prowadzę działalność gospodarcza od 2005 r. Z powodu kryzysu średnie miesięczne dochody za ostatnie 3 lata wynoszą 380 zl brutto.
Mieszkam z córką z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności (studentka z niedosłuchem)

Złożyłam apelacje w sądzie (dot. wysokości alimentów na dzieci mieszkające z ojcem), ale z uwagi na to ze wyrok ma klauzule wykonalności komornik zablokował moje konta bankowe, w tym konto firmowe.

To uniemożliwia mi zarobkowanie i prowadzenie działalności gospodarczej ( w tym odprowadzanie opłat do ZUS i podatków).

1/ Czy komornik ma do tego prawo aby pozbawić mnie jedynego źródła zarobku?

2/ na konto prywatne wpływa tylko zasiłek z Opieki Społecznej z tytułu opieki nad dzieckiem niepełnosprawnym - czy komornik ma prawo zablokować tę kwotę?

freee napisał:
1/ Czy komornik ma do tego prawo aby pozbawić mnie jedynego źródła zarobku?

2/ na konto prywatne wpływa tylko zasiłek z Opieki Społecznej z tytułu opieki nad dzieckiem niepełnosprawnym - czy komornik ma prawo zablokować tę kwotę?

1. Komornik ma prawo zająć konto firmowe. Konto to nie jest źródło zarobku, chyba że żyjesz z odsetek. Rozliczaj się z kontrahentem gotówkowo, wówczas - dopóki komornik nie dowie się od kogo dostajesz pieniądze - będzie to praktycznie wolne od zajęcia.

2. Tak samo - komornik nie zajmuje zasiłku, tylko środki na koncie. Poproś o wysyłanie zasiłku przekazem, wówczas jego zajęcie będzie podlegało dość sporym ograniczeniom.

Flicka napisał:
1. Komornik ma prawo zająć konto firmowe. Konto to nie jest źródło zarobku, chyba że żyjesz z odsetek. Rozliczaj się z kontrahentem gotówkowo, wówczas - dopóki komornik nie dowie się od kogo dostajesz pieniądze - będzie to praktycznie wolne od zajęcia.

2. Tak samo - komornik nie zajmuje zasiłku, tylko środki na koncie. Poproś o wysyłanie zasiłku przekazem, wówczas jego zajęcie będzie podlegało dość sporym ograniczeniom.

Zablokowane konto uniemożliwia odprowadzanie ZUSu i podadku do US... wiec prowadzenie działalnosci gospodarczej - konieczność zawieszenia dzialalności?

freee napisał:
Zablokowane konto uniemożliwia odprowadzanie ZUSu i podadku do US... wiec prowadzenie działalnosci gospodarczej - konieczność zawieszenia dzialalności?

1. Możesz dokonać wpłaty na poczcie

2. Możesz otworzyć inne konto

3. Tak, nie masz obowiązku prowadzenia działalności gospodarczej.

Powrót