czy komornik może zająć mi dom?

• Autor wątku Autor wątku dura lex, sed lex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dura lex, sed lex

Użytkownik
Odpowiedzi
49
mam pytanie . mam kredyt którego nie płacę od roku bo nie mam pracy i bank sprawę oddał do komornika. komornik dokonał zajęcia rachunkow bankowych i uzyskał informację o tym, że dom w którym mieszkam wraz z mama i rodzeństwem jest w 1/8 części mój. tzn po śmierci ojca odziedziczyliśmy go w takich częściach : 5/8 mama, 1/8 ja, 1/8 brat, 1/8 siostra. dom to trzy pokoje , kuchnia , łazienka , korytarz i kłotownia. szukam pracy ale boimy sie ze przez to moje zobowiązanie na kwotę 4789 zł . możę nam komornikn wejść na hipotekę. proszę o odpowiedz mam jeszcze pytanie odnośnie tego czy w przypadku podjęcia pracy np przez agencję pracy tymczasowej czyli na umowę o pracę tymczasową komornik możę mi zabierac cała pensje?? jak jest wprzypadku umów zlecenie i zwykłej o pracę . prosze o pilna odpowiedz

Komornik może zająć twój udział w nieruchomości (1/8 ) i na wniosek wierzyciela próbować go sprzedać. Oczywiście nikt go nie kupi więc realne szanse na to, że tak się stanie, są nikłe.

aaa . dziękuję w takim razie za odpowiedz a co w związku z tymi umowami o pracę

Komornik nie zajmie hipoteki. Mieszkanie jest wspólne a dług jedynie Pani. Z doświadczenia wiem, że odpowiedzią na wniosek komornika, firmy o wpis na hipotekę jest brak możliwości wyodrębnienia części na której można dokonac wpis dotyczacy tylko Pani długu.
Komornik nie może tez zająć całego wynagrodzenia.
Komornik nie może zając wynagrodzenia na poczet zobowiązania kosztem bieżących zobowiązań. O ile się orientuję może zając 70% pensji ponad kwotę najniższej krajowej ale tego juz nie jestem pewien

z tego co wiem moje zarobki poprzez agencje pracy tymczasowej będą wynosić netto 990zł ( na rękę) także nie wiem czy od tego poga wziąc coś...

Proponuję pobieranie pensji w formie gotówkowej żeby komornik nie miał do niej dostępu na koncie:)
Znając działania komornicze to będzie starał się zająć się część pensji.( o ile się o niej dowie - i zależy jak szybko) Dopuki nie podniesie Pani, że jest ona niezbędna so regulowania bieżących zobowiązań i jest poniżej najniższej krajowej.
Dopuki nie wskaże Pani że wie o co chodzi (znajomość co może komornik a co nie) to będzie grał i korzystał z Pani niewiedzy.

ksiezyc2010 napisał:
Proponuję pobieranie pensji w formie gotówkowej żeby komornik nie miał do niej dostępu na koncie:)
Znając działania komornicze to będzie starał się zająć się część pensji.( o ile się o niej dowie - i zależy jak szybko) Dopuki nie podniesie Pani, że jest ona niezbędna so regulowania bieżących zobowiązań i jest poniżej najniższej krajowej.
Dopuki nie wskaże Pani że wie o co chodzi (znajomość co może komornik a co nie) to będzie grał i korzystał z Pani niewiedzy.
Jeżeli komornik zajmie pensję to nic to nie da.

Aczkolwiek faktycznie z tego wygląda, że autor wątku będzie zarabiał kwotę wolną od zajęcia z tytuł świadczeń niealimentacyjnych.

PS. Na tym forum udzielamy rad zgodnych z prawem. A zgdonie z prawem swoje zobowiązania się spłaca.

ksiezyc2010 napisał:
uważasz że powinieneś udzielać takich "porad"? Jeżeli tak to chyba pomyliłeś Forum

Znając działania komornicze to będzie starał się zająć się część pensji.( o ile się o niej dowie - i zależy jak szybko)
Wynagrodzenie za pracę co do zasady zawsze zajmowane jest w części..w 50% lub 60%.
Jeżeli jest to wynagrodzenie z umowy zlecenia to w 100% - z pewnymi wyjątkami
Dopuki nie podniesie Pani, że jest ona niezbędna so regulowania bieżących zobowiązań i jest poniżej najniższej krajowej.
Masło maślane.
Pierwsza część zdania odnosi się do umowy zlecenie. Dłużnik może wskazać na podstawie art. 833 § 2kpc że jest to świadczenie powtarzające się którego celem jest zapewnienie utrzymania - to powinien wykazać dłużnik
Część druga zdania dotyczy wynagrodzenia za pracę, bo tylko tam występuje kwota najniższego wynagrodzenia - jeżeli komornik uzyska informację że dłużnik otrzymuje wynagrodzenie minimalne to zajęcie nie zostanie w ogóle zrealizowane..więc proszę nie wprowadzać w błąd.
nieprawda

Do " ksiezyc2010".
Proszę o nie dawanie rad, które zamiast pomóc, mogą zaszkodzić.
Naruszył Pan regulamin forum (
§8 Zabronione jest umieszczanie na forum postów, które zawierają jakiekolwiek treści lub materiały niezgodne z obowiązującym prawem RP....).
Udzielam ostrzeżenia.

ok rozumiem doskonale jak sie co ma do umowy o pracę i zlecenia. ja nie zamierzam uniknąc spłacenia zobowiązania, lecz po prostu chce wiedzieć jakie mam prawa i czy zostaną mi jakies środki do życia po podjęciu pracy.. bardzo interesuje mnie jak to wyglada gdy zatrudnienie ma miejsce przez agencje pracy tzn w przypadku UMOWY O PRACE TYMCZASOWA???? czy na zasadzie umowy o prace , czy tez jako umowy zlecenie. ??? po prostu chce miec jasnosc... w UMOWIE O PRACE TYMCZASOWA ( jesli te prace dostane) bedzie stawka godzinowa. nie wiem czy to ma jakieś znaczenie . w każdym razie chciałabym uzyskać informacje jak to z tą umowwą jest? jak jest ona traktowana??

dura lex napisał:
po prostu chce miec jasnosc... w UMOWIE O PRACE TYMCZASOWA ( jesli te prace dostane) bedzie stawka godzinowa. nie wiem czy to ma jakieś znaczenie . w każdym razie chciałabym uzyskać informacje jak to z tą umowwą jest? jak jest ona traktowana??

Moim zdaniem będzie podobnie jak w "klasycznej" umowie o pracę
Przepis prawny:
Ustawa z dnia 9 lipca 2003 r. o zatrudnianiu pracowników tymczasowych

Art. 5. W zakresie nieuregulowanym odmiennie przepisami ustawy i przepisami odrębnymi do agencji pracy tymczasowej, pracownika tymczasowego i pracodawcy użytkownika stosuje się przepisy prawa pracy dotyczące odpowiednio pracodawcy i pracownika, z uwzględnieniem art. 6.

Jako że nie znalazłem w tej ustawie odmiennych uregulowań w tym zakresie dlatego uważam że egzekucja z takiego wynagrodzenia będzie przebiegała wg. przepisów kodeksu pracy.

Powrót