Czy Komornik może zając moje konto za długi męża?

• Autor wątku Autor wątku Kompocik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kompocik

Użytkownik
Odpowiedzi
51
Witam. Mam rozdzielność majątkowa z mężem, własne mieszkanie, osobne konto, ale samochód jest wspólny z mężem. Parę dni tamu dowiedziałam sie ze mąz ma dlugi zaciągnięte bez mojej wiedzy. Czy komornik możne zając mój majątek ? Mieszkanie, konto w baku? A co ze wspólnym samochodem? Bardzo proszę o informacje.

jakiego rodzaju zobowiązania zaciągnął mąż? Wobec jakich podmiotów? Na jakie cele?

w banku, .Cel jego osobisty, mi nie zanny.

Kredytow moze byc wiecej, maz mnie nie informuje.

o ile nie był to kredyt na zaspokajanie zwykłych potrzeb rodziny (a najprawdopodobniej nie był), przy rozdzielności majątkowej nie ma się czego bać.

Bez rozdzielności, na tę chwilę też.

KRO Art. 41.35) § 1. Jeżeli małżonek zaciągnął zobowiązanie za zgodą drugiego małżonka, wierzyciel może żądać zaspokojenia także z majątku wspólnego małżonków. § 2. Jeżeli małżonek zaciągnął zobowiązanie bez zgody drugiego małżonka albo zobowiązanie jednego z małżonków nie wynika z czynności prawnej, wierzyciel może żądać zaspokojenia z majątku osobistego dłużnika, z wynagrodzenia za pracę lub z dochodów uzyskanych przez dłużnika z innej działalności zarobkowej, jak również z korzyści uzyskanych z je- go praw, o których mowa w art. 33 pkt 9, a jeżeli wierzytelność powstała w związku z prowadzeniem przedsiębiorstwa, także z przedmiotów majątkowych wchodzących w skład przedsiębiorstwa. § 3. Jeżeli wierzytelność powstała przed powstaniem wspólności lub dotyczy majątku osobistego jednego z małżonków, wierzyciel może żądać zaspokojenia z majątku osobistego dłużnika, z wynagrodzenia za pracę lub z dochodów uzyskanych przez dłużnika z innej działalności zarobkowej, jak również z korzyści uzyskanych z jego praw, o których mowa w art. 33 pkt 9.

Czasem rozdzielność ułatwia wierzycielowi zaspokojenie

KRO Art. 42.35) Wierzyciel małżonka nie może w czasie trwania wspólności ustawowej żądać zaspokojenia z udziału, który w razie ustania wspólności przypadnie temu małżonkowi w majątku wspólnym lub w poszczególnych przedmiotach należących do tego majątku.

Dziękuję bardzo za info. A co z naszym wspólnym samochodem?

Można zająć i zlicytować udział dłuznika w pojeździe.

A jesli mąż przepisze swoją cześć
samochodu na mnie? Jeszcze nie toczy sie żadne postępowanie komornicze.

Proszę nie kombinować
Czytać ze zrozumieniem, udział to? Jeśli naruszy komornik Twoje prawa powództwo z art. 841 kpc
Będziecie działać na szkodę wierzycieli to art. 527 KC (radzę poczytać o skardze pauliańskiej.
Kompocik napisał:
Nie ma czynności przepisanie.
Nie można dzielić majątku w trakcie trwania wspólnoty art. 35 KRO

Prosze nie kombinować? To do mnie?To nie na miejscu... Mamy rozdzielność majątków,

Jak nie na miejscu - wyjątkowo na miejscu.
Z artykułów wynika wprost.

No wlasnie w tytule, Dlugi męża nie moje...

Kompocik napisał:
samochodu na mnie?
Nie pamiętasz?
Art. 527. § 1. Gdy wskutek czynności prawnej dłużnika dokonanej z pokrzywdzeniem wierzycieli osoba trzecia uzyskała korzyść majątkową, każdy z wierzycieli może żądać uznania tej czynności za bezskuteczną w stosunku do niego, jeżeli dłużnik działał ze świadomością pokrzywdzenia wierzycieli, a osoba trzecia o tym wiedziała lub przy zachowaniu należytej staranności mogła się dowiedzieć. § 2. Czynność prawna dłużnika jest dokonana z pokrzywdzeniem wierzycieli, jeżeli wskutek tej czynności dłużnik stał się niewypłacalny albo stał się niewypłacalny w wyższym stopniu, niż był przed dokonaniem czynności. § 3. Jeżeli wskutek czynności prawnej dłużnika dokonanej z pokrzywdzeniem wierzycieli uzyskała korzyść majątkową osoba będąca w bliskim z nim stosunku, domniemywa się, że osoba ta wiedziała, iż dłużnik działał ze świadomością pokrzywdzenia wierzycieli. § 4.183) Jeżeli wskutek czynności prawnej dłużnika dokonanej z pokrzywdzeniem wierzycieli korzyść majątkową uzyskał przedsiębiorca pozostający z dłużnikiem w stałych stosunkach gospodarczych, domniemywa się, że było mu wiadome, iż dłużnik działał ze świadomością pokrzywdzenia wierzycieli.

Kompocik napisał:
samochodu na mnie? Jeszcze nie toczy sie żadne postępowanie komornicze.

To się nazywa kombinowanie. Zatajasz majątek dłużnika. Wierzyciel złoży skargę pauliańską, będzie się ciągnęła przez wiele miesięcy, może nawet lat, a efekt będzie taki, że zapłacicie duże pieniądze za cały proces.

Wierz mi Kompociku, że nie warto kombinować. Panowie mają rację. Dzisiaj uratujesz samochód, a potem będziesz się błąkać po sądach. Wiedząc o długu męża, "przepisując" na siebie samochód ewidentnie działasz świadomie na niekorzyść wierzyciela, więc ewentualna skarga pauliańska będzie dotyczyć przecież Ciebie. Życie bywa niesprawiedliwe, ale kombinowanie może mieć w przyszłości nieciekawe skutki...

Dziękuję że tak się troszczycie o bank w którym maz wziął pożyczkę. Wcześnie pisałam ze nie nie toczy się jeszcze żadne postępowanie komornicze i może nigdy nie będzie ,wiec chyba mogę rozporządzać własnym majątkiem jak zechce? Samochód dostałam jako darowiznę od dziadka. To gdzie tu kombinacja? To ja teraz nie mogę nic zrobić z wlasnym samochodem? Przecież komornik go nie zajął? Szkoda ze sady nie działaj tak jak mówicie. Moj dziadek sprzedal dzialke panu X , potem nie mogli sie dogadac i sprawa trafila do sadu. Dziadek sprawe wygral. A pan X ma oddac dziedkowi 50 tys. Pan X zapisał działkę na swoją mamę a ze nie pracuje to komornik umorzył sprawę bo nie ma z czego ściągnąć od Pana X . Komornika nie interesuje ze Pan X mial dzailkę, Teraz jej nie ma i koniec.

Ostatnia edycja:
Widzę małą nieścisłość..samochód jest TWÓJ ( bo dostałaś go od dziadka) czy WASZ (bo chcesz by mąż oddał Ci jego połowę) ?

Nikt nie chce Ci tutaj zaszkodzić. Sama mam wielką górę długów po mężu i próbuję z tego jakoś wybrnąć. To forum prawne, więc ludzie doradzają jak to zrobić zgodnie z przepisami prawa.

Moj po dziedku, ale w dowodzie rejestracyjnym widniejemy w dwoje bo ja nie mam prawa jazdy a wyjezdzalismy za granice i tak było łatwiej. Mąż nie zarobił na ten samochód. Dokładnie to dostałam od dziadka darowiznę w pieniążkach z przeznaczeniem na samochód. Przelałm pieniadze ze wlasnego konta , na konto salonu przy zakupie auta. Mamy rozdzielnosc majatkowa. Mąż pracuje, to czy nie jeset tak ze komornik najpierw JAK By co , zajmnie jego wyplatę?

Trochę sie może uniosłam ,ale denerwujące jest jak ktoś mnie bezpodstawnie oskarża w kombinacji. Ja nie odpowiadam ze postepowanie, męza i pieniedzy ktore pozyczyl nie widzialam na oczy. O dluga męża dowiedzialam sie przypadkowo. Od paru lat mamy rozdzielnosc majątkową , jak jeszcze mogę uchronic siebie i swoje dzieci przed zabranie nam tego co mamy?

Powrót